żurek na serwatce
Canva.com

Taki żurek na święta robiła nasza babcia. Niezapomniany smak od lat

Żurek babci to tradycyjna zupa na Wielkanoc w moim domu. Dzielimy się z wami przepisem na aromatyczną zupę wielkanocną, która rozpieszcza kubki smakowe.
Reklama

Tradycyjny żurek z jajkiem i kiełbasą - przepis

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki: 3 białe kiełbasy, 300 g wędzonej kiełbasy, 500 ml zakwasu na żurek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 2 średnie ząbki czosnku, 1 kapelusz suszonego prawdziwka, 1 średni liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, olej do smażenia; a także - jajka ugotowane na twardo, młotkowany pieprz do posypania.

Przygotowanie pysznego żurku z przepisu babci

żurek na serwatce
Canva.com

Przygotowanie - na początek cebulę pokrójmy w kostkę. Zeszklijmy ją na maśle w wysokim garnku. Dodajmy posiekany czosnek. Wszystkie składniki razem przesmażmy. Pamiętajmy o tym, aby nie zrumienić czosnku. Zalejmy 2,1 litra wody. Wrzućmy kapelusz prawdziwka, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Dołóżmy oba rodzaje kiełbas. Całość przykryjmy i gotujmy około 14-17 minut. Ugotowane kiełbasy wyciągnijmy na talerz. Do wywaru wlejmy zakwas.

Przykryjmy i zagotujmy. Kiełbasy pokrójmy w plastry. Następnie je podsmażmy na patelni na odrobinie oleju, aby je zrumienić.

Reklama

Gotowy barszcz przecedźmy. Przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Natomiast jajka obierzmy i pokrójmy. Odłóżmy po kawałku na porcję. Resztę włóżmy do talerzy z plastrami podsmażonej kiełbasy (też odłóżmy po 4 plasterki na porcję). Wlejmy żurek. Ułóżmy na wierzchu plastry kiełbasy, kawałek jajka i posypmy młotkowanym pieprzem. Przepis babci zawsze się sprawdza na Wielkanoc.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama