Tradycyjny żurek na Wielkanoc. Oto kultowy przepis babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sekret idealnego żurku na Wielkanoc
Upodobania kulinarne są oczywiście bardzo różne, ale miseczki prawdziwego domowego żurku raczej nikt nigdy nie zdoła odmówić. Naprawdę trudno się mu oprzeć. Wypełniony jakościowa białą kiełbasą i podany ze świeżym jasnym pieczywem zaspokoi nawet ten większy głód i zadowoli nawet to wymagające podniebienie. W ilu domach podaje się żur, tyle może być patentów na jego idealną recepturę, bo każda pani domu przygotowuje go wedle własnego sposobu i w oparciu o upodobania swoje oraz upodobania całej rodziny. Żurek może być bardziej kwaśny, wytrawny lub nawet nieco słodki. Warto natomiast wiedzieć, że jest on nie tylko pyszny, ale i równie zdrowy, dlatego zdecydowanie powinno się go często jadać i to nawet w większych ilościach.
Przepis na pyszny żurek wielkanocny
Jeżeli jednak nie ma się na razie własnego sposobu na żurek idealny, najlepiej przygotować go wedle tradycyjnej receptury. Większą ilość warzyw powinno się oczyścić i zalać dwoma litrami wody, a następnie dodać do niej ulubione przyprawy (np. pieprz, ziele angielskie i listki laurowe) oraz większą porcję białej parzonej kiełbasy i to wszystko gotować przez przynajmniej dwadzieścia minut. Wywar należy wymieszać potem z zakwasem, majerankiem i czosnkiem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Żurek najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem lub kawałkami ugotowanego jajka.
Składniki:
- 500 g mąki żytniej razowej
- 1 l wody
- 1 kawałek chleba żytniego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżki octu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1-2 kiełbasy, jajka, boczek lub inne mięso na wierzch
Przygotowanie:
- Rozkrusz chleb żytni i zalej go wodą. Odstaw na kilka godzin, aż chleb zmięknie i stworzy się kwaśne ciasto zwanie zakwasem.
- Mąkę przesiej do miski i zalej gorącą wodą. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na około godzinę.
- Po tym czasie dodaj zakwas do ciasta i wymieszaj razem. Dodaj również czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
- Włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż zupa zgęstnieje.
- Dodaj ocet do smaku i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Podaj gorący żurek z kawałkami mięsa i jajkami, posypany boczkiem i kiełbasą.
Pomimo tego jednak, iż tradycyjny żur z kiełbasą i jajkiem jest jedną z bardziej kultowych polskich potraw wielkanocnych, niekoniecznie trzeba go przyrządzać, jeżeli najzwyczajniej w świecie nie przepada się za jego smakiem. Do wyboru są jeszcze różne inne potrawy wielkanocne. Każdą z nich można zresztą zmodyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami i preferencjami.