Babka drożdżowa i tulipany
Canva.com

Zrób w ten sposób ciasto na babkę drożdżową na Wielkanoc. Efekt będzie zachwycający

Najłatwiejsza babka drożdżowa, którą oczarujesz wszystkich podczas wielkanocnego śniadania, dosłownie nie może się nie udać, jeżeli będziesz postępować z nią dokładnie tak, jak to zaznaczono w przepisie.
Reklama

Nie kombinuj i niczego w nim nie zmieniaj. Rób dokładnie to, co podano poniżej, a w mgnieniu oka przygotujesz fantastyczne ciasto drożdżowe, z którego stworzysz równie fantastyczną babkę na Wielkanoc.

Składniki na babkę drożdżową

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania babki
  • cukier puder do posypania babki

Jak przygotować ciasto na babkę drożdżową?

Babka drożdżowa i cytryna
Canva.com
Reklama

Najpierw zabierz się za przygotowanie rozczynu. Musisz wyrobić go z drożdży piwnych lub piekarskich - ich rodzaj nie ma większego znaczenia, więc sięgnij po te, które masz akurat w kuchni. Zaczyn mieszasz następnie z odpowiednią ilością zwykłej mąki pszennej, szklanką ciepłego mleka (ciepłego, ale nie gorącego), cukrem, jajkami, masłem o temperaturze pokojowej oraz minimalną ilością soli. Dokładne proporcje weź sobie z jednego z przepisów o wysokiej ilości pozytywnych ocen, a następnie zajmij się wyrabianiem ciasta, które możesz wyrobić albo przy pomocy specjalnej maszyny, albo tradycyjnie zrobić to ręcznie. Pierwsza opcja będzie nieco lepsza, albowiem wyrabianie ciasta nie jest wcale prostą sprawą, a musisz wiedzieć, że to od niego zależy to, czy babka drożdżowa naprawdę się uda i uzyska taką formę, jakiej od niej oczekujesz.

Reklama

Przygotowane ciasto drożdżowe powinno charakteryzować się wysoką elastycznością. Powinno też błyszczeć i zachwycać lśniącą powierzchnią, która będzie jednolita i pozbawiona wszelakich nierówności czy grudek. W momencie, gdy uda ci się uzyskać dokładnie coś takiego, do ciasta możesz dorzucić wybrane wcześniej bakalie. Za sprawą skórki pomarańczy oraz małych rodzynek stanie się ono znacznie smaczniejsze!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama