Jajecznica na talerzu posypana dużą ilością szczypiorku.
Canva

Błyskawiczne śniadanie? Jajecznica ze szczypiorkiem!

Poranki to czas, kiedy liczy się każda minuta. Nie zawsze jest czas na wymyślne śniadania. Jest na to sposób! Zrób jajecznicę ze szczypiorkiem! Robi się ją dosłownie chwilę, a jest sycąca i pięknie prezentuj się na talerzu. Wszyscy zjedzą ją z apetytem i z uśmiechem rozpoczną dzień. A Ty będziesz mogła na spokojnie zająć się innymi sprawami.
Reklama

Jajecznica ze szczypiorkiem — w czym tkwi jej sekret?

Taka jajecznica koniecznie musi być usmażona na maśle albo maśle klarowanym. W innym przypadku nie uda uzyskać się tak wyjątkowego smaku.

Czy da się zrobić jajecznicę na zwykłym oleju? Oczywiście, zmieni to jedynie smak.

Jajecznica w miseczce ze szczypiorkiem.
Canva

Jajecznica ze szczypiorkiem — potrzebne składniki

Jeśli masz ochotę na jajecznicę, nie dysponujesz jednak szczypiorkiem, możesz go zastąpić posiekaną natką z pietruszki. To połączenie również smakuje genialnie.

Kiedy masz dużo czasu, możesz też zrobić jajecznicę z podsmażoną cebulką i kiełbasą.

Reklama

Inna opcja to smażone papryczki chilli — i to połączyć z jajkami. Uwaga! Taka wersja tego dania jest bardzo ostra.

  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Jajecznica ze szczypiorkiem — jak ją zrobić krok po kroku?

To bardzo proste! Na początek posiekaj drobno pęczek szczypiorku. Potem rozgrzej dobrze patelnię. Kiedy już uzyska odpowiednią temperaturę, możesz rozpuścić na niej masło. W tym samym czasie wbij jajka do miseczki. Pamiętaj, żeby umyć ręce po kontakcie ze skorupką jajek.

Gdy masło będzie gorące, wlej jajka na patelnię. Następnie posyp je obficie solą, pieprzem i zamieszaj wszystko. Jajka muszą się ściąć.

Gotową jajecznicę nałóż na talerze i posyp szczypiorkiem.

Reklama
Jajecznica na patelni.
Canva

Jajecznica ze szczypiorkiem — jak ją podawać?

Taka jajecznica może być serwowana nie tylko na pierwsze, ale i na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzi się na kolację.

Możesz podać ją ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się zarówno biały, jak i ciemny chleb, bułki.

Świetnym dodatkiem będą warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe lub pomidor, świeży ogórek pokrojony w plasterki. Z jajecznicą dobrze komponują się też oliwki, zarówno czarne, jak i zielone. Interesującym dodatkiem będzie też kukurydza (w kolbie lub z puszki).

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama