Boczniaki smażone
Canva.com

Boczniaki hitem lata 2023? To świetnie, bo są bardzo zdrowe

Boczniaki to popularne grzyby, z których każdy z nas może stworzyć wyborne dania. Przepisy na potrawy, w których boczniaki pojawiają się jako jeden z głównych dodatków, są coraz liczniejsze. Makarony z boczniakami, roślinne kotlety czy flaczki z boczniaków – oto wybrane propozycje dla tych, którzy chcą w prosty sposób urozmaicić swe menu.
Reklama

A co z wartością odżywczą tych grzybów? Czy włączenie boczniaków do diety może mieć pozytywny wpływ na naszą formę?

Boczniaki to grzyby o sporej wartości odżywczej, po które warto sięgać regularnie. Ich moc z pewnością docenią te osoby, które chcą ułatwić sobie odchudzanie. Dania z boczniaków to moc smaku i niewielka ilość kalorii, a to ułatwia utrzymanie zgrabnej sylwetki. Dodatkową zaletą boczniaków jest fakt, iż są one dobrym źródłem roślinnego białka oraz witamin z grupy B. W boczniakach pojawia się też sporo potasu i sodu, nie brak tu również kwasu foliowego.

Efekt?

Zdrowa dieta z takim dodatkiem może przynieść każdemu z nas wiele korzyści. Wiadomo, że grzyby te mają bardzo dobry wpływ na naturalną odporność organizmu, świetnie sprawdzają się też w walce z wolnymi rodnikami (z tego też względu odgrywają coraz ważniejszą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych).

Reklama

Zdrowa dieta z boczniakami może pomagać też tym, którzy mają zbyt wysoki poziom cukru, oraz tym, którzy chcą utrzymać w normie ciśnienie. Każdy, bez względu na stan zdrowia, może się cieszyć wspaniałym smakiem boczniaków i oryginalnych dań, które można z nich wyczarować.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama