Knedle serowe z morelami podane z listkami świeżej mięty
Pixabay.com

Boskie knedle z morelami. Babcia zdradziła sekret

Knedle z morelami to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Puszyste, aromatyczne i pełne słodyczy, to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Ale jak sprawić, żeby były naprawdę boskie? To pytanie zapadło mi głęboko w serce, gdy pewnego dnia postanowiłem odkryć tajemnice rodzinnej receptury
Reklama

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • Przyprawa do smaku
  • 500 g moreli
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki, obierz je i zgnieć na purée.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną, masło, jajko oraz odrobinę przyprawy. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Oczyść morele, usuwając pestki. W każdej moreli umieść kawałek cukru.
  4. Z ciasta formuj niewielkie placuszki, nałóż na nie morelę i dokładnie owiń ciastem.
  5. Knedle gotuj na wrzątku przez około 10-12 minut.
  6. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane sosem waniliowym.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama