Semifreddo Ewy Wachowicz na talerzyku w restauracji
Canva.com

Boskie semifreddo Ewy Wachowicz. Znana kucharka dodaje TEN składnik

Znana polska kucharka i autorka programów kulinarnych, jest mistrzynią tworzenia przepisów, które inspirują do odkrywania nowych smaków. Tym razem odkryjemy włoskie semifreddo z pistacjami.
Reklama

Semifreddo to włoski deser, który dosłownie oznacza "półzamrożony". To idealny przepis na lekki deser na lato. Przygotowanie go nie wymaga użycia maszyny do lodów, a efekt końcowy jest wyjątkowo elegancki.

Składniki na pyszne semifreddo

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g pistacji
  • 1 łyżka likieru amaretto

Jak zrobić włoski deser?

  1. W małym garnku zagotuj cukier z 4 łyżkami wody. Gotuj, aż powstanie syrop (około 5 minut).
  2. W misce ubij żółtka na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, cienkim strumieniem, wlewaj do nich gorący syrop, cały czas miksując. Miksuj, aż masa ostygnie.
  3. W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno.
  4. Do ostudzonej masy z żółtek dodaj ubitą śmietanę. Dodaj również drobno posiekane pistacje i likier amaretto (jeżeli używasz). Delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do foremki (może to być foremka na keks lub silikonowa forma do ciasta). Wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem semifreddo pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, a następnie przekrój na porcje. Możesz podawać z sosem owocowym lub posypać dodatkowymi pistacjami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama