Budyń waniliowy i żółtko na łyżce.
Canva

Dodaj specjalny składnik do budyniu waniliowego, a wyjdzie obłędny

Masz ochotę na budyń waniliowy? Zanim przygotujesz go w tradycyjny sposób, wypróbuj ten przepis. Musisz dodać jeden, wyjątkowy składnik, a przygotujesz niesamowicie smaczny deser. Na pewno to domowe danie, zachwyci Cię w tej wersji.
Reklama

Budyń waniliowy — co do niego dodać?

Do domowego budyniu waniliowego dodaj... białą czekoladę! Zobaczysz, uzyskasz genialny smak. To będzie wyjątkowy deser, wszyscy zjedzą go z ogromnym apetytem.

Składniki na budyń waniliowy

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,25 tabliczki białej czekolady
Budyń waniliowy w czerwonej miseczce.
Canva

Przepis na budyń waniliowy

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
  2. Laskę wanilii otwórz i wydłub z niej ziarenka.
  3. Odlej 0,5 szklanki mleka do miski.
  4. Resztę mleka wymieszaj z cukrem, wanilią i połamaną czekoladą w rondelku, zagotuj.
  5. Pilnuj, żeby mleko nie wykipiało, a czekolada się rozpuściła.
  6. Do miski z zimnym mlekiem dodaj skrobię oraz żółtka. Wymieszaj.
  7. Skręć gotujące się mleko na minimum.
  8. Wlej do rondelka mleko z miski, cały czas mieszając.
  9. Mieszaj, aż budyń zacznie gęstnieć.
  10. Natychmiast wyłącz kuchenkę i przelej budyń do miseczek.

Jak podawać budyń waniliowy

Możesz zatrzeć gorzką czekoladę na tarce i posypać nią budyń w miseczkach. Sprawdzi się też mleczna czekolada, jednak wtedy budyń może być za słodki.

Budyń można podawać na ciepło, jak i na zimno.

Kolejny ciekawy dodatek to ciastka lub syropy owocowe.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama