Sernik z imbirem i cytryną – sprawdzony przepis na pyszne ciasto
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sernik z imbirem i cytryną – niezbędne składniki
Co będzie potrzebne do przygotowania naszego serniczka?
- Wiaderko twarogu sernikowego – zmielonego (1 kg)
- 5 jajek
- 4 łyżki ulubionego słodzidła (może to być ksylitol)
- Kubeczek kremówki (dokładnie 250 ml)
- Odżywka białkowa – 60 g. (waniliowa lub śmietankowa)
- Imbir kandyzowany – 6 łyżek
- 2 paczuszki niesłodzonego budyniu waniliowego
- Skórka z umytej cytryny (mniej więcej 1 łyżeczka)
Jak zrobić sernik z imbirem i cytryną?
Śmietankę kremówkę wkładamy do miseczki i dodajemy do niej smakową odżywkę, a także nasze budynie.
Dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy twaróg razem z otartą skórką z cytryny i słodzidłem.
Dorzucamy śmietankę do twarogu i znów mieszamy.
Jajka ( i białka i żółtka) miksujemy dość długo, aż trochę się ubiją. Przelewamy je do masy serowej i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy nasz imbir, który wcześniej jeszcze rozdrabniamy nożem.
Teraz już nie miksujemy, wystarczy zamieszać wszystko łyżką. Wlewamy masę serową do tortownicy – warto wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia.
Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w nim przez 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dalej pieczemy nasz sernik – jeszcze przez około 55 minut.
Gdy skończy się piec, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć.
Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 10 godzin. SMACZNEGO!