Makaron z serem — boskie danie, które zrobisz mimo pustej lodówki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron z serem — czy trzeba go zapiekać?
Oczywiście, że nie, zapieczony jest przepyszny, jednak jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu. Więc jeśli się spieszysz, spokojnie może przygotować sam sos serowy i tyle.
Makaron z serem — potrzebne składniki
Najlepszy ser do tego dania to cheddar, jednak jeśli nie masz go akurat w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innego.
Makaron, który używa się tradycyjnie do tego dania, to kolanka, można jednak spróbować go zastąpić, jeśli kupiłaś inny.- 250 g makaronu typu kolanka
- 250 g startego sera
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przepis na makaron z serem — zobacz, jak go zrobić krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. W trakcie gotowania mieszaj od czasu do czasu. Kiedy będzie gotowy — odcedź go.
Masło rozpuść w rondelku lub garnku, dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy masa się zarumieni, wlej mleko. Następny krok, to dodanie do gorącego sosu sera, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Cały czas musisz mieszać, żeby nie utworzyły się grudki.
Na koniec połącz gotowy sos serowy z makaronem.
Smacznego!
Wersja z piekarnika
Jeśli masz chęć na to danie w formie zapiekanki, wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Makaron wymieszany z sosem trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego. Potrzebna będzie dodatkowa porcja sosu, do posypania potrawy.
Teraz trzeba piec ją od 17 do 23 minut.
Przed podaniem, makaron można udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.