Chcesz zrobić lampion z dyni na Halloween? Sprawdź, jak zabezpieczyć się przed pleśnią
Do przeczytania w ok. 1 min.
Lampion z dyni krok po kroku
Przygotowanie lampionu z dyni nie jest wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Pokazujemy wam nasz przepis na idealny, dyniowy lampion:
- Flamastrem lub długopisem rysujemy kontury na oczy i usta dyni. Dzięki temu będzie dużo łatwiej o idealnie wycięcie dyni.
- Ostrym nożem odcinamy górną pokrywę dyni - prosto lub zygzakiem.
- Wybieramy miąższ - najlepiej dużą łyżką.
- Wycinamy zaznaczone miejsca i do środka wkładamy świeczki lub podgrzewacze.
Co zrobić, żeby dynia nie gniła i nie pojawiła się pleśń??
Aby zabezpieczyć nasz dyniowy lampion powinniśmy osuszyć bardzo dobrze środek dyni. Co możemy zrobić? Ułóżmy we wnętrzu ręcznik papierowy lub gazety i pozostawmy na godzinę, aby wilgoć wsiąkła w papier.
Dobrym pomysłem będzie także suszenie środka dyni suszarką z ciepłym nawiewem. Przed szybkim gniciem dyni możemy się zabezpieczyć poprzez olejowanie. Wystarczy, że całe wnętrze posmarujemy, np. olejem kuchennym i posypiemy je solą.
Jeśli poczujemy brzydki zapach gnijącej dyni, to może to także oznaczać, że nasz lampion ma za mało tlenu. Dobrze wówczas będzie go wystawić na zewnątrz.