Bochenek chleba z ukrojoną kromką na okrągłej, drewnianej desce
canva.com

Chleb razowy - Prosty sposób na zdrowsze i smaczniejsze życie

Chleb razowy to rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, która została zmielona tylko raz. Dzięki temu zawiera ona otręby, co wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Chleb razowy ma ciemniejszą barwę niż tradycyjny chleb z białej mąki. W tym artykule przedstawimy najlepszy przepis na chleb razowy oraz omówimy jego właściwości i korzyści dla zdrowia.
Reklama

Przepis na chleb razowy

Oto najlepszy przepis na chleb razowy:

  • 500 g mąki pszennej razowej typ. 2000
  • 500 ml wody - 2 szklanki
  • 7 g drożdży instant - mała saszetka
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie chleba razowego krok po kroku

  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszeniczną razową, dodaj drożdże i sól, wymieszaj.
  2. Wlewaj powoli letnią wodę, mieszając ciągle łyżką drewnianą. Mąkę i wodę dokładnie połącz.
  3. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od miski.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca, aby ciasto podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 godziny).
  5. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Lekko zagnieć ciasto i uformuj kulę.
  6. Przełóż kulę do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  7. Odstaw formę na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wstaw chleb razowy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu chleb razowy zostaw w formie na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do wystygnięcia.

Bochenek bezglutenowego chleba i dwie kromki na desce drewnianej. Obok miseczki z różnymi mąkami
canva.com

Składniki odżywcze chleba razowego i korzyści zdrowotne

Reklama

Chleb razowy jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak:

  • Witaminy z grupy B - biorą udział w procesach metabolicznych organizmu, wpływają na układ nerwowy oraz wpływają na stan skóry i włosów.
  • Składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk - są niezbędne dla funkcjonowania organizmu, wpływają na pracę serca, mięśni i układu nerwowego.
  • Włókna - poprawiają trawienie, wpływają na uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi.
  • Chleb razowy zawiera również znacznie mniej kalorii niż biały chleb, co czyni go dobrym wyborem dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub dbają o swoją dietę.
Reklama

Chleb razowy jest korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ:

  • Zawiera więcej składników odżywczych niż biały chleb.
  • Wpływa korzystnie na układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2.
  • Poprawia wygląd skóry i włosów dzięki zawartości witamin z grupy B.

Chleb razowy - Odkryj lepszy smak i zdrowie

Chleb razowy to zdrowy i smaczny wybór dla osób, które chcą zadbać o swoją dietę i samopoczucie. Oferuje on więcej składników odżywczych niż tradycyjny chleb z białej mąki, co przekłada się na korzyści dla zdrowia. Przygotowanie chleba razowego w domu jest proste i wymaga tylko kilku składników. Polecamy ten przepis każdemu, kto szuka zdrowych i pysznych przepisów na pieczywo.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama