Canva.com
Zdrowa nalewka z orzecha włoskiego - przepis z notatnika babci Basi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Już niebawem wystartuje sezon na orzechy włoskie. To nie tylko pyszny i chrupiący dodatek do ciast, a także składnik na zdrową nalewkę. Dzielimy się z wami babcinym przepisem na nalewkę z orzecha włoskiego, który robiła nasza babcia Basia.
Reklama
Zdrowe orzechy włoskie
Canva.com
Orzechy włoskie są dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, fitosteroli i steroli roślinnych. Są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Orzechy włoskie są również dobrym źródłem białka i innych składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu poziomu energii.
Zobacz także
Reklama
Codzienne spożywanie orzechów włoskich może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi, poprawić nastrój i poprawić skórę. Codziennie można jeść orzechy włoskie, jeśli przygotujesz je z wyprzedzeniem. Namocz je przez noc w wodzie z sokiem z cytryny lub octem, aby usunąć gorzki smak.
Przepis na pyszną nalewkę
Canva.com
Do przygotowania pysznej i zdrowej nalewki potrzebujemy:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 l spirytusu (około 90 procent);
- garść migdałów
- laska cynamonu
- garść goździków
- duży słoik
Przygotowanie nalewki
- Orzechy włoskie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Kroimy orzechy w kostkę i do słoika wlewamy spirytus. Dodajemy do słoja orzechy, migdały, cynamon i goździki.
- Do słoika dolewamy wodę i mieszamy energicznie wszystkie składniki nalewki.
- Odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie przecedzamy to, co znajdziemy w słoiku.
- Zawartość słoika łączymy z wodą i cukrem. Całość gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowy syrop przelewamy do butelek i korkujemy.
- Nalewkę odstawiamy na minimum 12 miesięcy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Orzech włoski - właściwości, które Cię zaskoczą
Orzechy włoskie są nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także pełne wartości odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jakie mają one właściwości prozdrowotne.
Nalewka z pomarańczy idealna nie tylko na Święta
Nalewka z pomarańczy to doskonały sposób na przygotowanie pysznego i aromatycznego trunku, który sprawdzi się o każdej porze roku. Bez względu na sezon, nalewka z pomarańczy zawsze cieszy się dużą popularnością i jest idealnym dodatkiem do różnych okazji. Wiosną i latem możesz podawać ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą warto dodać goździki, cynamon oraz wanilię, aby nadać jej wyjątkowego charakteru.
Nalewka z pigwy na spirytusie. Oto przepis dziadka Heńka
Nalewka z pigwy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy alkohol, który zawiera mnóstwo witamin, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje poziom cholesterolu we krwi. JJej przygotowanie jest proste, ale potrzeba cierpliwości, aby jej skosztować po raz pierwszy. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl