Kawowe affogato
Canva.com

Włoskie affogato - pyszny deser kawowy z pistacjami. Musisz go spróbować!

Włoski deser o intensywnym smaku kawy w towarzystwie pistacjowych lodu i pysznego słonego karmelu skradnie wasze kubki smakowe. Zapraszamy na przepis!
Reklama

Włoskie desery są zachwycające!

Kawowe affogato
Canva.com

Espresso Affogato to jeden z lepszych deserów z Italii tuż obok tiramisu i puszystych, czekoladowych profiteroles. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa affogare, czyli zatopić. I tak właśnie jest w rzeczywistości, bowiem nasze lody pistacjowe będą zatopione w aromatycznej kawie - czarnym espresso.

Przepis na Affogato jest bardzo prosty i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. Warto wiedzieć, że cafe Affogato możemy podawać na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Jest pyszne w każdej wersji!

Do przygotowania deseru potrzebujemy:

  • 1 płaską łyżeczkę kawy mielonej
  • 100 ml wrzątku

Sos karmelowy do deseru zrobimy z:

  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • ćwierć szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżki masła
  • szczypty soli
Reklama

Do naszego Affogato będziemy potrzebować jeszcze lody pistacjowe - 1 gałkę.

Jak przygotować idealne affogato?

Kawowe affogato
Canva.com

Składniki na sos karmelowy wykładamy na patelnię i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy i po 5 minutach ściągamy patelnię z ognia. Ważne, aby cukier się dobrze rozpuścił, a masa zgęstniała. Następnie parzymy kawę w kawiarce lub dripie.

Masę karmelową przekładamy do słoiczka, dokładamy lody i zalewamy całość gorącą kawą. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama