Włoskie affogato - pyszny deser kawowy z pistacjami. Musisz go spróbować!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Włoskie desery są zachwycające!
Espresso Affogato to jeden z lepszych deserów z Italii tuż obok tiramisu i puszystych, czekoladowych profiteroles. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa affogare, czyli zatopić. I tak właśnie jest w rzeczywistości, bowiem nasze lody pistacjowe będą zatopione w aromatycznej kawie - czarnym espresso.
Przepis na Affogato jest bardzo prosty i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. Warto wiedzieć, że cafe Affogato możemy podawać na ciepło, jak i na zimno.
Jest pyszne w każdej wersji!
Do przygotowania deseru potrzebujemy:
- 1 płaską łyżeczkę kawy mielonej
- 100 ml wrzątku
Sos karmelowy do deseru zrobimy z:
- pół szklanki cukru trzcinowego
- ćwierć szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżki masła
- szczypty soli
Do naszego Affogato będziemy potrzebować jeszcze lody pistacjowe - 1 gałkę.
Jak przygotować idealne affogato?
Składniki na sos karmelowy wykładamy na patelnię i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszamy i po 5 minutach ściągamy patelnię z ognia. Ważne, aby cukier się dobrze rozpuścił, a masa zgęstniała. Następnie parzymy kawę w kawiarce lub dripie.
Masę karmelową przekładamy do słoiczka, dokładamy lody i zalewamy całość gorącą kawą. Smacznego!