Placki po litewsku na białym talerzu
Canva.com

Chrupiące i pyszne placki po litewsku. Absolutny hit!

Pomysł na tani i prosty obiad? Proponujemy placki po litewsku. Są złociste i delikatne, a rewelacyjne nadzienie z mięsa mielonego wręcz rozpływa się w ustach. Taka potrawa stanie się niekwestionowanym hitem w twojej kuchni! Wypróbuj poniższą recepturę.
Reklama

Kuchnia litewska jest prosta i smaczna. Do najpopularniejszych specjałów należą kołduny, chłodnik litewski i ser jabłkowy. Znakomitym tradycyjnym daniem są także placki ziemniaczane po litewsku zwane blinami. Placki zrobisz własnoręczne w bardzo łatwy sposób, są świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Do ich przygotowania wykorzystaj młode ziemniaki, a do nadzienia użyj mięsa mielonego i czosnku. Placki będą o wiele smaczniejsze, gdy na początku podsmażysz je na patelni, a potem włożysz na moment do piekarnika. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest kwaśna śmietana, natka pietruszki lub koperek.

Placki po litewsku – szybki przepis

Placki po litewsku na czarnym talerzu
Canva.com
Reklama

Składniki na 4-5 porcji:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • kwaśna śmietana 18%
  • duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka soli
  • natka pietruszki lub koperek do podania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków po litewsku

Cebulę i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, potem odsączamy nadmiar wody. Masę umieszczamy w misce, łączymy z mąką, jajkami, pieprzem i solą. Ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na oleju, po chwili dorzucamy mięso mielone, doprawiamy pieprzem, solą wedle uznania i smażymy. Na palniku stawiamy sporą patelnię do smażenia placków.

Reklama

Rozgrzewamy na niej tłuszcz i wykładamy porcje masy ziemniaczanej. Smażymy placki, aż zaczną się rumienić, zdejmujemy patelnię z gazu, a na każdy placek kładziemy porcję usmażonego mięsa. Przykrywamy całość warstwą masy ziemniaczanej. Powtórnie zaczynamy smażyć placki, aż staną się złociste. Naczynie żaroodporne smarujemy w środku olejem i przekładamy do niego usmażone placki. Wstawiamy danie do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10-15 minut. Smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama