Ciasto słonecznikowe
canva.com

Ciasto słonecznikowe: Słoneczny deser, który zachwyca!

Przedstawimy przepis na wyjątkowe ciasto słonecznikowe, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słonecznika. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku i zaskocz swoich bliskich niezwykłym smakiem.
Reklama

Składniki na ciasto słonecznikowe

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Prażony słonecznik

  • 300 g łuskanych pestek słonecznika
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Masa krówkowa

  • 250 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)

Bita śmietana

  • 400 g słodkiej śmietany 30-36%
  • 1 łyżka kakao
Biszkopt przekrojony na pół gotowy do nadziewania
canva.com

Przygotowanie ciasta słonecznikowego

Krok 1: Biszkopt

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudź.

Krok 2: Prażony słonecznik

W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i smaż przez chwilę. Wsyp pestki słonecznika i smaż przez 5 minut.

Reklama

Uważaj, aby słonecznik się nie przypalił. Po uprażeniu, ostudź.

Krok 3: Masa krówkowa

W misie miksera ubij miękkie masło na puszystą masę, dodaj masę krówkową i zmiksuj. Dodaj uprażony słonecznik (zostaw trochę do dekoracji) i wymieszaj łyżką.

Krok 4: Bita śmietana

Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodaj łyżkę kakao i delikatnie wymieszaj.

Krok 5: Montaż ciasta

Przekrój biszkopt na pół. Na dolnej części biszkoptu rozsmaruj masę krówkową, a następnie przykryj drugą częścią biszkoptu. Całość posmaruj bitą śmietaną z kakao, a na wierzchu ułóż resztę uprażonego słonecznika. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się dobrze schłodziło i zastygło.

Ciasto słonecznikowe
canva.com

Porady i wskazówki

  • Pestki słonecznika: Wybieraj pestki słonecznika łuskane i nie solone, ponieważ solone pestki wpłyną na smak ciasta.
  • Biszkopt: Pamiętaj, aby podczas mieszania ciasta na biszkopt robić to delikatnie, aby nie opadło. Dzięki temu biszkopt będzie puszysty i lekki.
  • Przechowywanie ciasta: Ciasto słonecznikowe najlepiej przechowywać w lodówce. W ten sposób masa krówkowa będzie odpowiednio schłodzona i zastygnięta.

Warianty ciasta słonecznikowego

Ciasto słonecznikowe z masą kajmakową

Jeśli jesteś miłośnikiem kajmaku, możesz zastąpić masę krówkową masą kajmakową. Wtedy ciasto zyska jeszcze bardziej kremowy i karmelowy smak.

Ciasto słonecznikowe z orzechami

Do ciasta możesz dodać również orzechy, takie jak orzechy włoskie, laskowe czy migdały. Orzechy dodadzą ciastu wyjątkowego smaku i chrupkości.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama