Jajka na twardo z siną otoczką wokół żółtek
Canva.com

Jajko na twardo: co oznacza sina otoczka wokół żółtka?

Prawie każdemu z nas zdarzyło się jeść jajko na twardo, którego żółtko miało siną lub szarą otoczkę na styku z białkiem. Co oznacza takie żółtko? Czy sina warstwa wpływa na smak samego jajka oraz potrawy z jego wykorzystaniem?
Reklama

Co oznacza sina otoczka na żółtku?

Sina lub szara otoczka na żółtku gotowanego jajka wygląda bardzo nieapetycznie. Skąd bierze się ta dziwna warstwa między żółtkiem, a białkiem? Okazuje się, że jest to efekt zbyt długiego gotowania jajek! Na szczęście sine żółtko nie wpływa na smak samego jajka, ani potraw przygotowanych z jego dodatkiem, ale z pewnością psuje ich wygląd. Dlatego ważne jest, aby pilnować czasu gotowania jajek i cieszyć się pięknymi i pysznymi jajkami na twardo.

Jak długo gotować jajka na twardo?

Istnieją trzy szkoły gotowania jajek na twardo. Według dwóch pierwszych surowe jajka wstawiamy do zimnej wody. Według trzeciej jajka wrzucamy do wrzątku. W zależności od wybranej metody musimy dostosować czas gotowania jajek. 

Ważne! Jajka, które chcemy ugotować powinny mieć temperaturę pokojową.

Rondel pełen wrzącej wody z gotującymi się jajkami na twardo
Canva.com

Metody gotowania jajek

  1. Jajka wstawiamy do rondla z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Woda musi przykrywać wszystkie jajka. Teraz gotujemy jajka bez przykrycia przez 8 minut. Ugotowane natychmiast wstawiamy do zimnej wody. 

  2. Jajka układamy w rondlu i zalewamy zimną wodą - muszą być przykryte. Zagotowujemy jajka na średnim ogniu. Wyłączamy palnik, garnek z jajkami przykrywamy pokrywką i pozostawiamy jajka na 12 minut. Gotowe przekładamy na durszlak i płuczemy pod zimną wodą.

  3. Zagotowujemy wodę w rondlu. Surowe jajka wkładamy bezpośrednio do wrzątku. Gotujemy je 10 minut. Ugotowane płuczemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Perfekcyjnie ugotowane jajka na twardo ułożone w białej misce z listkiem pietruszki
Canva.com

Tak ugotowane jajka możemy wykorzystać między innymi do przygotowania pysznych dań wielkanocnych - jajek faszerowanych, pasty jajecznej lub jajek marynowanych w zalewie.

Reklama
Źródło: E. Wachowicz: Ewa gotuje, Kraków 2009; www.marthastewart.com
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama