Czy syrop z agawy możemy stosować w codziennej diecie?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zdrowa agawa
Syrop z agawy może być stosowany zamiast miodu, syropu klonowego lub cukru granulowanego w wielu przepisach. Jest również stosowany jako polewa do owoców, jogurtu, płatków zbożowych i lodów. Syrop z agawy stał się popularną alternatywą dla wysokofruktozowego syropu kukurydzianego ze względu na niższy indeks glikemiczny.
Ma smak podobny do karmelu, dzięki czemu świetnie smakuje w kawie, herbacie, a nawet podczas pieczenia. Syrop z agawy to świetna alternatywa dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru.
Syrop pełen właściwości, ale...
Wiele osób zastanawia się, czy syrop z agawy jest rzeczywiście szkodliwy dla organizmu. Zauważono, że syrop z agawy jest wysoki w fruktozę, co może prowadzić do problemów, takich jak insulinooporność i otyłość. Dodatkowo udowodniono, że syrop z agawy zawiera substancję chemiczną zwaną glikolem propylenowym, która u niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną.
Syrop z agawy jest zazwyczaj słodszy niż miód i ma niższy indeks glikemiczny. Miód to naturalny słodzik, który został wyprodukowany przez pszczoły z nektaru kwiatów i drzew. Miód jest zdecydowanie mniej przetworzony niż syrop z agawy, więc zachowuje więcej składników odżywczych.