Cannoli
Canva.com

Deser na Walentynki dla Niej. Cannoli z kremem z ricotty – chrupiący włoski przysmak

Ten włoski przysmak, czyli cannoli będzie rozkoszą dla podniebienia. Zafundujcie sobie taką wyjątkową ucztę, jeśli zostajecie w domu na Walentynki.
Reklama

Do przygotowania tego chrupiącego włoskiego deseru potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto – 1 i ½ szklanki mąki żytniej typ 720, 5 łyżek oleju rzepakowego, sól, 1 duże jajko, 3 łyżki jasnego octu winnego, 1 łyżka kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • na krem – 250 g sera ricotta, ½ szklanki śmietany 36-procentowej, 4-5 łyżek cukru pudru, limonka lub cytryna; na dekorację – orzeszki arachidowe, płatki czekoladowe, kandyzowana skórka pomarańczowa;
  • ponadto – olej do smażenia.

Jak zrobić włoskie cannoli?

Cannoli
Canva.com

Przygotowanie – w misce wymieszajmy mąkę z ciemnym kakao, kawą i szczyptą soli. Dodajmy olej, jajko i połowę octu winnego. Wyróbmy gładkie ciasto, wlewając resztę cukru, jeśli ciasto nie chce się lepić. Owińmy je w folię spożywczą i wstawmy do lodówki minimum na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkujmy, wytnijmy kółka o średnicy 8 cm.

Nawińmy na rurki do cannoli i zlepmy, smarując brzegi wodą. Następnie wkładajmy po 2-3 rurki do rozgrzanego oleju i smażmy na złoty kolor.

Reklama

Osączmy na ręczniku papierowym. Ostudźmy i zdejmijmy z rurek. Znów limonkę sparzmy, zetrzyjmy z niej skórkę i wyciśnijmy trochę soku. Schłodzoną śmietankę ubijmy. Dodajmy ją do ricotty wymieszanej z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Rurki napełniajmy kremem tuż przed podaniem. Udekorujmy.

Dodatkowa uwaga – metalowe rurki do cannoli kupimy na przykład w internecie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama