Glukometr, metr, tabletki, kostki cukru, pączek z lukrem
pexels.com

Dieta cukrzycowa - co może jeść cukrzyk i czego powinien unikać?

Dieta cukrzycowa jest bardzo ważnym elementem podczas leczenia choroby. To od tego jest uzależnione to, jakie samopoczucie będzie miała konkretna osoba, a przede wszystkim jak będzie funkcjonował jej organizm. Model żywienia powinien zostać odpowiednio dopracowany. W naszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje na temat diety cukrzycowej.
Reklama

Dieta cukrzycowa w pigułce

Cukrzyca to poważna sprawa, której nie powinno się ignorować. W przypadku tej choroby szalenie ważne jest odpowiednie żywienie. Najlepiej, aby dieta cukrzycowa została opracowana przez profesjonalnego dietetyka. Nie zawsze jest to jednak możliwe, a w naszym artykule można znaleźć podstawowe informacje na temat produktów, które może spożywać cukrzyk, a także tych, których powinien unikać.

Przede wszystkim nie warto, żebyś trzymał się ściśle narzuconych jadłospisów. Najlepiej jest dobrać posiłki indywidualnie do swoich potrzeb. Właściwie skomponowana dieta cukrzycowa sprawi, że znacznie chętniej będziesz jej przestrzegał. W diecie cukrzycowej warto przede wszystkim postawić na posiłki o niskim indeksie glikemicznym. Przy dobrze zbilansowanych daniach, które mają odpowiednią liczbę kalorii można osiągnąć świetne rezultaty. W przypadku cukrzycy ważna jest również aktywność fizyczna, której nie wolno pomijać. To ważne, ponieważ usprawnia pracę całego organizmu.

Glukometr, badanie cukru we krwi
pexels.com
Reklama

Warto pamiętać o tym, że cukrzyca jest dziś uważana za chorobę cywilizacyjną. Są jej różne rodzaje, a dietę należy dostosować do cukrzycy typu 2, typu 1 o podłożu autoimmunologicznym albo ciążowej. Podstawy komponowania posiłków są jednak podobne i dość uniwersalne. Ponadto tego typu dieta może okazać się również bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą po prostu zrzucić zbędne kilogramy.

Węglowodany

W diecie diabetyka warto zwrócić uwagę na detale i komponować posiłki w taki sposób, aby były jak najlepiej zbilansowane. Oczywiście chorzy mogą jeść węglowodany złożone. Z kolei całkowicie powinni odstawić do lamusa cukry proste. Mowa tutaj nie tylko o klasycznych słodyczach, ale także o różnego rodzaju ciastach, przetworach owocowych, a nawet miodzie. Cukrzycy mogą za to jeść:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • chleb graham,
  • pieczywo razowe,
  • płatki owsiane,
  • brązowy ryż,
  • razowe makarony,
  • grube kasze, np. pęczak czy gryczaną.

Powyższe produkty to źródła błonnika pokarmowego, który jest cenny dla organizmu człowieka. Jest to prawdziwe zbawienie dla regulacji pracy przewodu pokarmowego.

Glukometr i tabele dla cukrzyka
pexels.com
Reklama

Należy pamiętać o tym, żeby wybierać węglowodany, który mają jak najniższy indeks glikemiczny. Spożywanie tych o wysokim indeksie glikemicznym ma wpływ na zwiększenie stężenia glukozy we krwi, wyrzutu insuliny oraz zmniejszenia stężenia glukozy. To sprawia, że zmniejsza się uczucie sytości, a głód występuje szybciej.

Warto również podkreślić, że dietetycy często mówią o tym, że nie ma lepszej diety odchudzającej niż ta o niskiej zawartości węglowodanów.

Polecane produkty

W diecie cukrzycowej można jeść wiele pysznych produktów, a jej stosowanie wcale nie oznacza końca świata. Owszem najlepiej jest całkowicie zrezygnować z cukrów prostych, co dla wielu osób może okazać się sporym problemem. Jednak trzymanie się zasad, a przy tym regularne spożywanie posiłków może zdziałać prawdziwe cuda i sprawić, że samopoczucie chorego znacznie się poprawi, a przy tym będzie mógł on również zrzucić zbędne kilogramy.

Co może jeść cukrzyk?

  • produkty mleczne, a więc naturalny nabiał, mowa tutaj o jogurtach, kefirze, maślance czy serze,
  • warzywa - to one powinny stanowić absolutną podstawę w diecie cukrzycowej. Wybór jest ogromny, a mowa tutaj m.in. o cukinii, kalafiorze, papryce, marchewce, fasolce szparagowej, brukselce, czosnku, rzepie czy rzodkiewce,
  • produkty zbożowe, płatki, makarony - kasze, ryż brązowy, chleb z pełnego ziarna, makaron razowy, komosa ryżowa, otręby żytnie, płatki owsiane,
  • mięso oraz ryby - również powinny stanowić podstawę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Cukrzyk może jeść kurczaka, indyka, chudą wołowinę oraz wieprzowinę, królika, a także wszystkie ryby.
Reklama

Warto pamiętać o tym, że warzywa powinno się jeść najlepiej w postaci surowej. Wtedy niosą ze sobą niski ładunek glikemiczny, a więc są po prostu zdrowsze dla cukrzyca.

W niewielkich ilościach można jeść również owoce. Najlepiej w godzinach porannych, aby organizm miał czas na ich przetworzenie. Przed zjedzeniem, np. jabłka warto również spożyć garść orzechów, które są nośnikiem tłuszczu.

Indeks glikemiczny

Tabela indeksu glikemicznego powinna być podstawowym narzędziem dla każdego cukrzyka. To ważne, aby jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ to gwarantuje lepsze samopoczucie. Przede wszystkim insulina będzie się wolniej uwalniać, dzięki czemu tkanki przestaną być na nią aż tak odporne.

Reklama

Obecnie w wielu sklepach dostępny jest szeroki wybór produktów z niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu życie cukrzyków stało się po prostu prostsze.

Glukometr, w tle kostki cukru
pexels.com

Produkty przeciwwskazane

Dieta cukrzycowa wymaga również kilku wyrzeczeń, do których oczywiście można się przyzwyczaić. Jeżeli zależy Ci na Twoim zdrowiu, koniecznie unikaj takich produktów jak:

  • słodzone przetwory mleczne,
  • owoce, takie jak arbuz, banan czy słodzone owoce suszone,
  • cukier, słodycze, miód, słodzone napoje gazowane,
  • produkty zbożowe bezglutenowe,
  • pszenny chleb oraz różnego rodzaju wypieki cukiernicze,
  • gotowane ziemniaki i dynia,
  • tłuste mięso wieprzowe, wołowe oraz baranie.
Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama