Klasyczna zupa pomidorowa z bazylią
Canva

Zupa pomidorowa — tradycyjny, sprawdzony przepis

Chyba każdy zna smak klasycznej pomidorowej. To przepyszne danie, którego nie może zabraknąć w domowym menu. Tylko jak ją najlepiej przyrządzić? Jakich składników użyć, by smakowała tak ja za dawnych lat? Zobacz jak ją najlepiej ugotować i zachwycić wszystkich tą prostą, tradycyjną, a zarazem bardzo smaczną potrawą.
Reklama

Zupa pomidorowa — proste i klasyczne danie

Wykonanie zupy pomidorowej nie jest zbyt trudne. Właściwie wszystko sprowadza się do tego, że potrzebny jest bulion. W wielu domach jednego dnia gotowany jest rosół, a następnego dnia przerabia się go na pomidorówkę.

Zupa pomidorowa udekorowana koperkiem.
Canva

Zupa pomidorowa — potrzebne składniki

Można zrobić pomidorówkę na świeżych pomidorach albo passacie, jednak w klasycznym przepisie polecany jest... koncentrat pomidorowy. Zupełnie zmienia smak dania.

Inny ważny składnik to... cukier. Odrobina tego słodkiego dodatku idealnie podkręci smak zupy.

  • 2 l wody
  • 2 nogi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • lubczyk
  • pęczek natki pietruszki
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier
Zupa pomidorowa. Obok leżą pomidory.
Canva

Zupa pomidorowa — jak ją zrobić krok po kroku

Jeśli nie ma się przyrządzonego wcześniej bulionu, jego ugotowanie jest pierwszym krokiem. Trzeba opalić cebulę w łupince nad ogniem kuchenki gazowej. Następnie należy umyć i obrać warzywa.

Reklama

Jarzyny, mięso, natkę pietruszki i pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, lubczyk, należy umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu przez jakieś 2 godziny.

Kiedy wywar będzie gotowy, powinno wyłowić się warzywa (można zrobić z nich sałatkę jarzynową) oraz mięso (idealnie nada się na farsz do pierogów). Do bulionu powoli dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i odrobinę cukru.

Na sam koniec trzeba dodać śmietanę do zupy. Powinno się ją jednak najpierw zahartować. Jak to zrobić? Do kubeczka ze śmietaną powinno się wlać odrobinę gorącej pomidorówki i rozmieszać. Potem znowu dodać zupy do kubka, wymieszać. Kiedy śmietana zmieni swoją konsystencję i temperaturę, można dodać ją do pomidorówki.

Zupa pomidorowa — z czym ją podawać?

Pomidorówka idealna będzie z ryżem albo makaronem. Nadadzą się zarówno nitki, świderki, rurki, jak i świderki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama