Placki ziemniaczane bez jajek na talerzu.
Canva

Sposób na placki ziemniaczane bez... jajek. Znasz ten trik?

Masz ochotę na pyszne placki ziemniaczane, ale skończyły Ci się jajka? A może po prostu z jakichś względów ich nie jesz? Nie ma problemu! Nie musisz rezygnować z tej pysznej i sycącej potrawy. Wystarczy zastosować pewną sztuczkę, a ciasto się nie rozleci i będziesz cieszyć się smakowitym posiłkiem. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować takie placki!
Reklama

Placki ziemniaczane bez jajek — jak to możliwe?

Ich wykonanie jest banalnie proste, najwięcej pracy jest przy obieraniu i tarciu ziemniaków. W smaku nie ustępują niczym swoim jajecznym odpowiednikom. A na czym polega ich sekret?

Potrzebna jest... skrobia uzyskana z potartych ziemniaków. Chodzi konkretnie o osad, który powstaje w wyciekającej z nich wodzie. Nie wolno się go pozbyć!

Placki ziemniaczane bez jajek posypane szczypiorkiem.
Canva

Placki ziemniaczane bez jajek — potrzebne składniki

Potrzeba niewiele produktów. To bardzo minimalistyczne danie.

  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina ostrej papryki (opcjonalnie)

Placki ziemniaczane bez jajek — jak je przyrządzić krok po kroku

Na samym początku trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce do sitka. Sitko musi znajdować się nad jakimś naczyniem — płyn, który wycieknie, będzie potrzebny.

Następnie należy obrać cebulę. Żeby nie szczypała w oczy podczas tarcia, można zrobić dwie rzeczy: albo umyć ją pod lodowatą wodą, albo schować na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę powinno zetrzeć się na tarce z drobnymi oczkami i również pozostawić do ocieknięcia.

Kiedy z ziemniaków przestanie wyciekać płyn, można połączyć je z cebulą i przyprawami. W soku z ziemniaków powinien wytworzyć się osad — skrobia. Ostrożnie odlać płyn, tak, żeby nie stracić znajdującego się w naczyniu proszku.

Reklama

Dodać skrobię do ziemniaków i cebuli, wymieszać. Na sam koniec połączyć powstałą masę z mąką i również dokładnie wymieszać.

Porządnie nagrzać patelnię i nakładać na nią łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placki się zarumienią.

Placki ziemniaczane bez jajek udekorowane jogurtem.
Canva

Placki ziemniaczane bez jajek — z czym je podawać?

Doskonałe będą ze szczypiorkiem, wegańskim lub normalnym (jeśli ktoś taki je) jogurtem. Smaczne są też z cukrem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama