Twarz kobiety krzywi się, bo je gorzki mak.
Canva

Twój mak jest gorzki? Nawet nie próbuj dodawać go do ciasta. Sprawdź, czy da się coś zrobić z paskudnym smakiem. Jeśli nie...

Święta bez maku są po prostu niemożliwe. Seromak, makowiec, makiełki, kutia. Zdarza się jednak, że te ciemne ziarenka smakują po prostu paskudnie. Czy wiesz, dlaczego mak jest gorzki? Czy znasz wszystkie metody, które pomogą go uratować?
Reklama

Dlaczego mak jest gorzki?

Są dwie opcje. Albo jest po prostu stary, albo bardzo zanieczyszczony. Ze starym makiem nie da się za wiele zrobić. W przypadku zanieczyszczonych ziaren, wiele zależy od tego, jak bardzo jest źle.

Zawsze sprawdzaj, czy mak nie jest gorzki!

Zanim dodasz mak do jakiejś potrawy, weź do ust jego ziarenko, a następnie je rozgryź. Jeśli coś będzie nie tak, od razu to poczujesz! Pamiętaj też, że kupiony przez Ciebie mak nie może być mokry. A jak powinny smakować dobre ziarenka? Na pewno muszą być lekko słodkie.

Gorzki mak na drewnianej łyżce.
Canva

Wiesz, dlaczego mak jest gorzki, ale co z tym zrobić?

Reklama

Najpierw namocz mak zimną wodą na jakiś czas, odsącz, a potem powtórz czynność.

Na koniec zalej go mlekiem i zagotuj. Pilnuj, żeby nie przypalić ziarenek. Na koniec odsącz mak i zmiel go 3 razy.

Jak mielić mak, żeby nie był gorzki?

Podczas mielenia musisz dodawać do niego miodu i kwaśnej śmietany. Dzięki temu resztki goryczy powinny zwyczajnie zniknąć. Sprawdzą się też suszone owoce, dzięki nim makowa masa powinna być słodka.

Co zrobić, kiedy mak nadal jest gorzki?

Niestety, ale... trzeba go wyrzucić. Nie ma co truć się starym, niesmacznym i zanieczyszczonym makiem. Pamiętaj, że jeśli te ziarenka nie będą dobrze smakować, to niestety, ale popsują smak całej potrawy. Makowiec czy makiełki będą wo wyrzucenia.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama