Mąka na blacie. Ktoś wyrabia ciasto.
Canva

Do ciasta, chleba czy na zasmażkę? Typy mąki

Jeśli czasem Twoje wypieki czy inne dania nie wychodzą idealne, to może być znak, że używasz nieodpowiednich składników. Często chodzi o mąkę. Jej różne rodzaj są przeznaczone do innych dań. Sprawdź, jakie są typy mąk!
Reklama

Które typy mąki są najzdrowsze?

Najzdrowsza jest oczywiście mąka pełnoziarnista. Jeśli najważniejsze są dla Ciebie wartości odżywcze, możesz używać jej prawie do wszystkiego. Niestety wypieki nie zawsze będą w takiej sytuacji idealne.

Jeśli Ty lub Twoi bliscy nie tolerujecie glutenu, musisz szukać mąki, która nie jest zbożowa, czy na przykład kukurydzanej, gryczanej, kokosowej, ryżowej czy z ciecierzycy.

Mąka razowa

Jest idealna do wypieku chleba oraz tworzenia zakwasu. Trzeba też przyznać, że jest zdrowsza od tych bardziej oczyszczonych. Jednak nie da się zrobić z niej idealnego biszkoptu czy pizzy.

Mąka typu 750

Sprawdza się podczas wypiekania bułek oraz białego chleba. Jeśli lubisz samodzielnie przygotowywać pszenne pieczywo, koniecznie skorzystaj z tej mąki. Przyrządzone rzeczy będą pyszne!

Mąka typu 550

To właśnie ten typ nadaje się do sosów, zasmażek.

Reklama

Ciasta drożdżowe, babcine racuchy, czy tradycyjne pączki — jeśli lubisz wypiekać czy smażyć takie specjały, to ta mąka będzie idealna.

Rozsypana mąka.
Canva

Mąka typu 500

Świetnie sprawdzi się do wyrobu makaronów i klusek. Możesz też użyć jej do kruchych ciast i pizzy o grubym spodzie.

Mąka typu 450

Jest idealna do naleśników i biszkoptu. Dobrze sprawdzi się też do wypieku pizzy o cienkim spodzie.

Mąka typu 00

Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę. Koniecznie musisz użyć tego gatunku mąki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama