Sos czosnkowy
Canva.com

Dodaj te zioła do sosu czosnkowego, a będzie obłędnie kremowy

Dobre przyprawy mogą całkowicie zmienić smak każdego dania, ale też i każdego sosu, więc w kuchni nie należy ich żałować, choć trzeba ich używać z rozwagą i pewnym wyczuciem oraz znajomością podstawowych połączeń smaków. Jak przyprawić sos czosnkowy?
Reklama

Wbrew pozorom nie tylko czosnkiem, ale też solą, pieprzem i kilkoma innymi dodatkami, które wydobędą z niego dokładnie taki smak, jakiego większość osób oczekuje.

W przypadku gdy sos jest przygotowywany nie na kwaśnej śmietanie, a na śmietanie łagodniejszej i delikatniejszej w smaku albo też jogurcie greckim lub zwykłym jogurcie naturalnym, warto zawsze dodać do niego choć niewielką ilość soku z cytryny (najlepiej wycisnąć go na świeżo), aby lekko go zakwasić i nadać mu wyższej intensywności. Ostrości nada świeżo mielony pieprz lub dosłownie maleńka szczypta chili bądź ostrej papryki. Należy jednak pamiętać o tym, że dodatek ostrej papryki wpłynie na kolor sosu i sprawi, że stanie się on lekko czerwony, co nie zawsze będzie wskazane.

Reklama

Jakie zioła do sosu czosnkowego?

Już nawet taki bardzo podstawowy sos czosnkowy z dodatkiem soku z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki smakuje wyśmienicie, ale by lekko go ożywić i urozmaicić, wskazane będzie dodanie do niego wybranych świeżych ziół. Co to może być? Przeważnie stosuje się mieszankę ziół prowansalskich, które są najprostszym i najbardziej oczywistym wyborem, ale równie dobrze sprawdzają się oregano, bazylia czy nawet... zwykły koperek! Wybór ziół zależy od tego, jaką potrawę chce się dopełnić sosem czosnkowym. Jeżeli sos ma trafić do pizzy, warto dodać do niego właśnie oregano, a jeśli chce się polać nim grillowaną karkówkę lub smażoną pierś z kurczaka, bardzo fajnie zadziała w nim pokrojony drobno koperek.

Czosnek zwykły, czy granulowany?

Ostatnim fajnym trikiem, który wykorzystuje niejeden przepis na sos czosnkowy, jest zamiana zwykłego czosnku na czosnek granulowany. W przypadku gdy nie ma się akurat świeżych ząbków, spokojnie można sięgnąć po granulat i użyć go w większej ilości, aby mimo wszystko sos uzyskał odpowiednią intensywność smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kwiaty rumianku w miseczce, obok dwie szklane małe buteleczki z ekstraktem z rumianku
Rumianek lekarski, znany również jako Matricaria chamomilla, to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Jego delikatne, białe kwiaty i charakterystyczny zapach sprawiają, że jest rozpoznawalny i często stosowany zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce. Rumianek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, które czynią go niezwykle cennym dodatkiem do naszej codziennej pielęgnacji. Dlaczego warto sięgnąć po ten naturalny skarb? Przekonajmy się!
zaparzony rumianek
Doskwiera Ci ból żołądka? To powszechna dolegliwość, która może być spowodowana przez różne czynniki, takie jak stres, niezdrowa dieta, infekcje czy nadużywanie leków. Jeśli szukasz naturalnych sposobów na złagodzenie bólu żołądka, zioła mogą być doskonałym rozwiązaniem. Zdradzamy Ci najskuteczniejsze zioła na ból żołądka, które mogą przynieść ulgę i poprawić Twoje samopoczucie.
Pokrzywa w dzbanku do zaparzania
Czy wiesz, że pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych? Napar z pokrzywy może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy inny produkt, ma również swoje minusy. Przed rozpoczęciem regularnego picia naparu z pokrzywy, warto znać przeciwwskazania i ograniczenia związane z jego spożyciem. W tym artykule dowiesz się o potencjalnych minusach picia pokrzywy i kiedy powinieneś unikać tego naparu.
Reklama
Reklama
Reklama