Jajka wbijane na patelnię, żeby zrobić jajecznicę.
Canva

Dodaj ten produkt do jajecznicy! Będzie pyszna!

Jajecznica ma to do siebie, że można dodać do niej przeróżne dodatki, za każdym razem uzyskując inny, zaskakujący smak. Warto jednak trzymać się sprawdzonych przepisów. Sprawdź, co możesz dodać do tego dania, żeby smakowało obłędnie!
Reklama

Jajecznica ze szpinakiem — smaczna i zdrowa

To idealna alternatywa dla tych, którzy nie lubią mięsa, ale mają ochotę na sycące danie.

Szpinak może być świeży, jak i mrożony. W przypadku tej drugiej opcji trzeba go po prostu rozmrozić. Zamiast masła klarowanego sprawdzi się zwykłe lub po prostu olej. Mleko też da się zastąpić śmietaną, startym serem lub napojem roślinnym.

Biały pieprz wystarczy pominąć, lepiej nie zastępować go czarnym. Z cebuli można zrezygnować, tak samo jak z czosnku. Ciekawym dodatkiem będą również pomidorki koktajlowe czy też suszone.

Jajecznica ze szpinakiem — składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 1,5 garści szpinaku
  • 1 szklanka mleka
Jajecznica ze szpinakiem na talerzu.
Canva

Jajecznica ze szpinakiem — przepis

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  2. Ząbek czosnku przepuść przez praskę. Nie obieraj go z łupinki, wystarczy go przecisnąć przez praskę.
  3. Rozgrzej porządnie patelnię i dodaj masło klarowane.
  4. Kiedy masło będzie gorące, wrzuć cebulę i ją zeszklij.
  5. Dodaj czosnek.
  6. Po kilku sekundach, kiedy czosnek zacznie pachnieć, wrzuć szpinak.
  7. Smaż jeszcze przez chwilę. Mieszaj delikatnie. Szpinak musi być miękki.
  8. Jajka wbij na patelnię.
  9. Zamieszaj całość.
  10. Wlej mleko i znowu zamieszaj.
  11. Posól, popieprz.
  12. Jajecznica powinna być lekko ścięta.
  13. Gotowe!
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama