Jak poprawić metabolizm i schudnąć?
www.pixabay.com

Dodawaj do posiłków odrobinę tej przyprawy. Chodzenie po schodach nie będzie problemem

Chili to absolutnie niezbędny składnik wszystkich ostrych potraw. Z uwagi na swoją pikantność potrafi fantastycznie dopełnić smak niemalże każdego dania. Można ją dodawać niemalże do wszystkiego - zaczynając od chili con carne, kończąc nawet na zwykłych kanapkach czy tostach, a ponadto właściwości chili są na tyle korzystne dla procesu odchudzania, że przyprawa ta powinna na stałe zagościć w jadłospisach osób, które walczą ze swoimi kilogramami.
Reklama

Cały potencjał chili kryje się w kapsaicynie, czyli jednej z jej głównych substancji. To właśnie ona odpowiada za ostry smak papryczek i ich niesamowitą pikanterię. Kapsaicyna ma bardzo korzystny, potwierdzony w badaniach wpływ na zdrowie i sylwetkę, ponieważ zwiększa produkcję energii poprzez rozgrzewanie organizmu. Ostre przyprawy o właściwościach zbliżonych do właściwości chili wykazują się działaniem termogenicznym, co oznacza, że podnoszą temperaturę ciała, a jest to korzystne, ponieważ wraz z tym procesem dochodzi do intensywnych i częstych przemian energii w ciepło. Człowiek w ogóle nie musi się męczyć i ćwiczyć ponad swoje siły - wystarczy, że będzie dodawać do swoich posiłków sproszkowane chili lub świeże papryczki.

Reklama

Idealna przyprawa dla odchudzających

Pikantne potrawy sycą na dłużej, co jest ich dodatkową zaletą, a dlatego też lepiej radzą sobie z zaspokojeniem apetytu. Osoby, które nie są przyzwyczajone do ostrych dań, powinny jednak uważać z dawkowaniem chili. Jest ono naprawdę bardzo pikantne, dlatego warto pamiętać, że nawet niewielki dodatek tej przyprawy potrafi przemienić łagodne danie w coś intensywnie ostrego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama