Dodawaj do posiłków odrobinę tej przyprawy. Chodzenie po schodach nie będzie problemem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Cały potencjał chili kryje się w kapsaicynie, czyli jednej z jej głównych substancji. To właśnie ona odpowiada za ostry smak papryczek i ich niesamowitą pikanterię. Kapsaicyna ma bardzo korzystny, potwierdzony w badaniach wpływ na zdrowie i sylwetkę, ponieważ zwiększa produkcję energii poprzez rozgrzewanie organizmu. Ostre przyprawy o właściwościach zbliżonych do właściwości chili wykazują się działaniem termogenicznym, co oznacza, że podnoszą temperaturę ciała, a jest to korzystne, ponieważ wraz z tym procesem dochodzi do intensywnych i częstych przemian energii w ciepło. Człowiek w ogóle nie musi się męczyć i ćwiczyć ponad swoje siły - wystarczy, że będzie dodawać do swoich posiłków sproszkowane chili lub świeże papryczki.
Idealna przyprawa dla odchudzających
Pikantne potrawy sycą na dłużej, co jest ich dodatkową zaletą, a dlatego też lepiej radzą sobie z zaspokojeniem apetytu. Osoby, które nie są przyzwyczajone do ostrych dań, powinny jednak uważać z dawkowaniem chili. Jest ono naprawdę bardzo pikantne, dlatego warto pamiętać, że nawet niewielki dodatek tej przyprawy potrafi przemienić łagodne danie w coś intensywnie ostrego.