Domowe ptasie mleczko
Canva.com

Domowe ptasie mleczko. Tak zrobisz lekką i urzekającą piankę na święta!

Oryginalne ptasie mleczko to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych polskich deserów. Jeśli jednak nie mamy go akurat pod ręką, możemy przygotować deser o podobnym wyglądzie i smaku samodzielnie. Jego podstawę stanowi pianka z białek, dopełnieniem będzie polewa z kakao. Smakuje wyśmienicie i cieszy się ogromną popularnością, nie tylko wśród dzieci, ale również dorosłych.
Reklama

Składniki na domowe ptasie mleczko

  • Deser składa się z dwóch warstw: polewy i pianki.
  • Na polewę będą nam potrzebne takie składniki: cztery łyżki kakao, dwie łyżki masła, dwie łyżki cukru, siedem łyżek śmietanki 30%, płaska łyżka żelatyny i 50 ml wrzątku.
  • Na piankę będziemy potrzebować: sześć surowych białek, trzy czwarte szklanki drobnego cukru, dwie łyżki soku z cytryny, dwie krople aromatu śmietankowego, dwie łyżki żelatyny i 120 ml wrzątku.
  • Dodatkowo będzie nam forma o wymiarach 20x30 cm ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.

Przepis na ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko
Canva.com
Reklama

Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy też masło, wsypujemy kakao i cukier. Całość podgrzewamy na średnim gazie. Mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Pamiętamy o tym, żeby rozetrzeć ewentualne grudki. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę wlewamy do rondelka z wcześniej przygotowaną masą. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy piankę:

  • Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Białka ubijamy przy pomocy miksera: zaczynamy od małych obrotów i powoli zwiększamy, ubijamy maksymalnie przez trzy minuty.
  • Stopniowo wsypujemy po łyżeczce cukru i ubijamy na najwyższych obrotach tak, aby każda łyżeczka cukru rozpuściła się w pianie. Po rozpuszczeniu całego cukru, dodajemy sok z cytryny i aromat śmietankowy. Miksujemy jeszcze przez krótką chwilę aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy z białek.
  • Do masy wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy przez chwilę na najmniejszych obrotach.

Na spód przygotowanej wcześniej formy wylewamy niewielką warstwę przygotowanej polewy i dokładnie ją rozprowadzamy. Wykładamy bezową piankę, wyrównujemy powierzchnię, a następnie wylewamy resztę polewy. Ponownie wyrównujemy powierzchnię i wkładamy deser na co najmniej dwie godziny do lodówki. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama