tarta z ciasta brancuskiego z morelami. Obok serwetka w drobną biało-czerwoną kratę. Po drugiej stronie połówki moreli
canva.com

Ciasto francuskie na słodko: Nic prostszego!

Ciasto francuskie na słodko to doskonały pomysł na smaczne i efektowne wypieki. Wybierz odpowiedni przepis - rogaliki z twarożkiem albo tartę z morelami i ciesz się ich słodkością z rodziną i przyjaciółmi.
Reklama

Przepisy na ciasto francuskie na słodko

Przepis na rogaliki z twarożkiem

  1. Przygotuj ciasto francuskie, twaróg, cukier waniliowy i żółtko jajka.
  2. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i pokrój na trójkąty.
  3. Na każdym trójkącie połóż łyżkę twarogu, posypany cukrem waniliowym.
  4. Zwiń trójkąty w kształt rogalików, smaruj żółtkiem.
  5. Piecz 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Dwa rogaliki z ciasta francuskiego z twarożkiem. Jeden przekrojony na pół i widać farsz. Leżą na błękitnej serwetce
canva.com

Przepis na tartę z morelami

  1. Przygotuj ciasto francuskie, morele, cukier, jajko i migdały.
  2. Ułóż ciasto na tarte, nakłuwaj widelcem.
  3. Na ciasto wyłóż pokrojone w ćwiartki morele, posyp cukrem i migdałami.
  4. Smaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.
  5. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Porady i wskazówki dotyczące wypieków z ciasta francuskiego

Wybór ciasta francuskiego

Reklama

Mrożone ciasto francuskie jest dostępne w większości sklepów, a jego jakość jest na ogół bardzo dobra. Jeśli jednak wolisz przygotować ciasto francuskie samodzielnie, znajdziesz u nas wiele przepisów.

Sposoby na urozmaicenie słodkich wypieków

  • Do przygotowania tarty można użyć innych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy jagody.
  • Dodaj do ciasta francuskiego białą czekoladę lub krem budyniowy dla jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku.
  • Zaopatrz się w aromatyczne dodatki takie jak cynamon, kardamon czy ekstrakt z wanilii, aby wzbogacić smak wypieków.

Przechowywanie i podawanie wypieków z ciasta francuskiego

Wypieki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na świeżo, jednak można je również przechowywać w szczelnych pojemnikach przez 2-3 dni. Warto również posypać gotowe wypieki cukrem pudrem dla lepszego wyglądu i smaku.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama