Sushi na talerzu
pexels.com

Domowe sushi - jak zrobić sushi w domu? Prosty przepis

Domowe sushi jest pyszne, a podczas jego tworzenia można się świetnie bawić! Wspólne gotowanie jednoczy, a więc można je robić w parach czy nawet z dziećmi. Do tworzenia można zaangażować wszystkich domowników. Wspólne rolowanie, a także wymyślanie wyjątkowych kompozycji może przynieść wiele śmiechu. W naszym artykule przedstawiamy prosty przepis na sushi!
Reklama

Jak zrobić domowe sushi?

Sushi to pyszny, kolorowy, a przede wszystkim bardzo zdrowy posiłek! Warto zatem je jeść jak najczęściej. Przygotowanie sushi nie jest wcale skomplikowane, a najwięcej radości przynosi komponowanie wnętrza według indywidualnych preferencji. Najważniejsze jest to, żeby odpowiednio ugotować ryż. Musi mieć właściwą konsystencję, dzięki temu nie będzie się rozsypywać. Samo zwijanie to już naprawdę doskonała zabawa! Oczywiście, jeżeli do kuchni wkroczą dzieci, trzeba liczyć się z tym, że po wspólnym gotowaniu, pozostanie prawdziwie pobojowisko! Po wielkiej uczcie, będzie trzeba postawić na wielkie sprzątanie.

Jak ugotować ryż do sushi?

W większości sklepów bez żadnych trudności znajdziesz specjalny ryż do sushi. Zdecydowanie warto go wybrać, ponieważ nie zaskoczy Cię negatywnie konsystencją, a jego zwijanie będzie przebiegało bez większych trudności. Ryż zalewamy zimną wodą, a następnie trzeba go moczyć przez około 30 minut. Po tym czasie, wymień wodę i dokładnie wypłucz ziarenka. W tym celu konieczna będzie nawet kilkukrotna wymiana wody, a także delikatne wymieszanie całości.

Reklama

Po tym czasie porcję ryżu odsącz na sitku, a następnie włóż do garnka. Gotuj go na małym ogniu przez około 10 do 15 minut. Warto pamiętać o tym, że na dwie szklanki ryżu przypada około 2,5 szklanki wody. Dokładna instrukcja powinna być podana na opakowaniu, a więc zawsze warto się z nią zapoznać, przed przystąpieniem do gotowania.

Do ryżu potrzebna jest również zaprawa, która składa się z octu ryżowego, soli oraz cukru. Blogerka kulinarna Bistro Mama podaje następujące propozycje: 4 łyżki octu, 3/4 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru. Całość należy ze sobą wymieszać i połączyć z ugotowanym ryżem. Mieszanka musi ostygnąć.

Sushi polewane sosem sojowym
pexels.com

Co włożyć do środka?

Sushi to nie tylko surowa ryba, choć tak wydaje się wielu osobom! Tak naprawdę do wersji domowej możesz włożyć to, co na tylko masz ochotę.

Reklama

Może to być pieczona, wędzona, smażona lub grillowana ryba. Możesz również całkowicie odpuścić owoce morza, co jest świetną wiadomością dla wegetarian. Polacy najczęściej jako składnik wybierają łososia. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest on bardzo delikatny i świetnie smakuje w każdej formie. Do sushi nadają się także paluszki krabowe, awokado, cienkie paseczki ogórka, por, sałata czy japońska rzodkiew daikon. Warto również postawić na prażony sezam, który dodaje głębi smaku. Według uznania do sushi można również dodać mango, szczypiorek, paprykę czy kremowy serek Philadelphia.

Według uznania do domowego sushi można podawać marynowany imbir, a także sos sojowy. Oczywiście takie danie świetnie komponuje się z pastą wasabi. Absolutną podstawą są z kolei płaty nori, w które zawija się wszystkie składniki.

Ozdobione susi na talerzu
pexels.com

Jak zwijać sushi?

Reklama

Na stole przygotuj wszystkie składniki, abyś miał je pod ręką. Następnie możesz przystąpić do zawijania! Mata bambusowa znacznie ułatwi Ci zawijanie, to na niej umieść płat nori. Ważne, aby leżał on błyszczącą stroną do góry. Następnie na środku równomiernie rozłóż warstwę ryżu. Ryż formuj przy użyciu dłoni aż do samych brzegów. Aby ułatwić sobie zadanie, co jakiś czas mocz palce w zimnej wodzie.

Na ryżu rozsmaruj serek, odrobinę wasabi, a następnie ułóż tam swoje ulubione składniki, które wcześniej pokroisz w cienkie plastry. Możesz tam dać, np. plasterek ryby, paski ogórka, awokado, krewetki czy tuńczyka.

Kiedy ułożysz równomiernie wszystkie składniki, możesz zacząć je zawijać zdecydowanym ruchem. W tym celu unoś równomiernie matę. W tym czasie nori nawilżaj delikatnie wodą, aby dobrze się sklejało. Skup się również na właściwym dociskaniu rolki. Teraz możesz przystąpić do krojenia sushi! Rób to bardzo ostrym nożem, a kawałki powinny mieć grubość około 2 cm.

Reklama
Sushi - osoba trzyma pałeczki
pexels.com

Sushi możesz podawać z marynowanym imbirem albo sosem sojowym. Tak naprawdę zależy to od Twoich indywidualnych preferencji. Wiele osób stawia jednak na klasykę, a więc ostre wasabi, które zawsze rewelacyjnie się sprawdza! Nie jest to jednak wybór dla każdego. Na pewno będzie to zbyt ostra propozycja dla dzieci. To doskonałe danie, które sprawdzi się również w przypadku domówki. Na imprezę przygotuj kilka rodzajów sushi, żeby każdy z gości mógł wybrać odpowiedni wariant dla siebie.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama