Sojowy ser tofu pokrojony w kostkę
Canva.com

Domowe tofu - jak zrobić je samodzielnie? Oto ekspresowy przepis!

Tofu jest jednym z lepszych zamienników mięsa. Z uwagi na to, że ma bardzo neutralny smak, można połączyć je dosłownie ze wszystkim bo w zależności od tego, co się do niego doda, stanie się ono czymś zupełnie innym. Na ogół większość osób kupuje je w sklepie, ale wbrew pozorom nie jest to wcale konieczne. Istnieje całkiem prosty patent na to, jak zrobić tofu na własną rękę.
Reklama

Prosty, o ile dysponuje się specjalnym, przeznaczonym do tego celu sprzętem, który można kupić w całych zestawach narzędzi do wykonywania domowego tofu, które wbrew pozorom nie są wcale aż tak drogie, bo nawet w tych lepszych sklepach zaczynają się od ceny jakichś siedemdziesięciu złotych.

Tofu powstaje z mleka sojowego.

To mleko należy najpierw delikatnie podgrzać na małym lub średnim ogniu, aby go nie przypalić i nie zważyć, następnie zakwaszając je przy pomocy świeżo wyciśniętego soku z cytryny (nie wolno z nim jednak przesadzić, aby ser nie nabrał typowo kwaśnego smaku). Gdy mleko z sokiem zostaną porządnie wymieszane i utworzą jednolitą całość o odpowiedniej kosnsytencji i kolorze, należy przelać je na chustę serowarską, która powinna wystąpić w sprzęcie. Domowe tofu zostaje zawinięte w chustę i przełożone do specjalnej praski, czyli kolejnego elementu zestawu do robienia wegańskiej odmiany sera. Po zamknięciu praski odkłada się ją na jakieś kilka godzin, zwykle dwie lub trzy godziny.

Reklama

W tym czasie dochodzi do stężenia mleka sojowego z sokiem z cytryny, który po paru godzinach uzyskuje idealną strukturę i przemienia się w pyszny kremowy ser o lekko chropowatej powierzchni.

Czy sklepowe tofu jest dobre?

Oczywiste jest jednak to, że wielu osobom może nie chcieć się bawić w przygotowywanie domowego tofu, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by mimo wszystko nadal kupować je w gotowej wersji w sklepach. Sklepowe wegańskie sery często mają proste i naturalne składy bez zbędnych dodatków. Nie kosztują dużo, bo od trzech do dziesięciu złotych za kostkę. Tofu przepisy są natomiast i wytrawne, i słodkie, dlatego każdy znajdzie wśród nich coś, co będzie mu pasować.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama