Sok z czarnego bzu - przepis babci Stasi. REWELACYJNY!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania soku z czarnego bzu wg przepisu babci Stasi?
Przepis babci na sok z czarnego bzu jest prosty i wymaga niewielu składników:
- ok. 25 sztuk kwiatów czarnego bzu
- 1,5 litra wody
- sok z 2 cytryn
- ok. 1 kg cukru
Jak przygotować kwiaty czarnego bzu?
Przed przystąpieniem do przygotowania soku należy odpowiednio przygotować owoce czarnego bzu. Najpierw należy pozbyć się grubszych łodyżek i wyrzucić je. Następnie owoce wkładamy do miski.
Jak przygotować sok z czarnego bzu wg przepisu babci?
- Owoce czarnego bzu należy zalać wodą, a następnie dodać sok z cytryn i cukier.
- Całość należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie należy sok przecedzić przez gęste sito, aby pozbyć się zbędnych składników.
- Sok można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jakie są korzyści płynące z picia soku z czarnego bzu?
Picze soku z czarnego bzu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto włączyć ten napój do swojej diety? Oto kilka powodów:
- Sok z czarnego bzu działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych.
- Może być skutecznym środkiem na ból gardła i kaszel.
- Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
- Jest bogaty w witaminy C, A i E, dzięki czemu wspiera odporność organizmu.
Jakie dodatki warto dodać do soku z czarnego bzu?
Przygotowując sok z czarnego bzu, warto dodać do niego kilka dodatków, które pozwolą w pełni wykorzystać jego walory smakowe i zdrowotne. Oto kilka pomysłów:
- Zamiast cukru, można użyć miodu lub syropu klonowego - będą one bardziej naturalnym i zdrowszym źródłem słodyczy.
- Do gotującego się soku można dodać kilka gałązek mięty lub kilka plasterków imbiru - nadadzą one napojowi charakterystyczny smak i poprawią trawienie.
- Do przecedzonego soku można dodać kilka łyżek soku z cytryny i kilka plasterków świeżego ogórka - tak przygotowany napój będzie orzeźwiający i doskonale zaspokoi pragnienie w upalne dni.
Jak przechowywać sok z czarnego bzu?
Przygotowany sok z czarnego bzu należy przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, w lodówce - nawet do kilku tygodni.