Pasta ajwar na drewnianej łyżcze
canva.com

Domowy i aromatyczny ajwar - możemy przygotować go samodzielnie

Ajwar to aromatyczny i wyrazisty dodatek do wielu dań, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także zdrowymi składnikami. Jeśli chcesz przygotować własny ajwar w domu, oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem tego wyjątkowego sosu.
Reklama

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • Opcjonalnie: 1/2 ostrej papryczki chili

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz papryki i bakłażany na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórki staną się lekko czarne i zaczynają się odrywać. Odstaw na chwilę, aby wystygły, a następnie obierz ze skórek.
  2. Przełóż upieczone warzywa do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z pomidorów, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i paprykę w proszku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj także drobno posiekaną papryczkę chili.
  3. Miksuj składniki do momentu uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  4. Przełóż ajwar do słoika i przechowuj w lodówce. Sos można przechowywać przez około 2 tygodnie.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama