Trzy kawałki ciasta brownie ułożone na sobie na papierze do pieczenia
canva.com

Brownie z patelni. Ekspresowy deser, który zachwyca!

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i aromatycznego, a czasu na długie godziny w kuchni brakuje, to przepis na brownie z patelni jest właśnie dla Ciebie. To szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru, który zachwyci Twoje kubki smakowe.
Reklama

Składniki:

  • 100g masła
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Opcjonalnie: orzechy włoskie lub laskowe (posiekane)

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę. Mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce ubij jajka, cukier i ekstrakt z wanilii, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Stopniowo dodawaj masę czekoladową do jajecznej, delikatnie mieszając, aby składniki się połączyły.
  4. Przesiej mąkę i kakao, a następnie dodaj do masy jajeczno-czekoladowej wraz z solą. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
  6. Przelej masę do dobrze rozgrzanej patelni (o średnicy ok. 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 20-25 minut, do momentu, gdy brzegi będą lekko zarumienione, a środek będzie jeszcze miękki.
  8. Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na kwadraty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama