canva.com
Oto przepis na nieznany specjał z kuchni bałkańskiej. Próbowałaś ajwar?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ajwar to danie kuchni bałkańskiej, które jest popularne w wielu krajach, takich jak Macedonia, Bułgaria, Serbia, Chorwacja, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina, Rumunia, Grecja i Albania. Jest to pasta zrobiona z pieczonej papryki, bakłażana, cebuli, czosnku i przypraw. Ajwar jest zazwyczaj podawany jako przystawka do chleba, jako dodatek do mięsa lub ryby, a także jako składnik zup i sałatek.
Reklama
Pochodzenie ajwaru jest niejasne. Niektórzy uważają, że został wynaleziony w Turcji, a inni, że w Bułgarii. W każdym razie ajwar szybko zyskał popularność wśród innych krajów bałkańskich i obecnie jest spożywany na całym świecie.
Ajwar jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i E, błonnik i potas. Jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Ajwar jest niskokaloryczny i bezglutenowy, dlatego jest dobrym wyborem dla osób, które dbają o zdrową dietę. Jest również łatwy do przygotowania w domu.
Oto prosty przepis na ajwar:
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg bakłażana
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Paprykę, bakłażana i cebulę umyć i pokroić w kostkę.
- W dużej misce wymieszać paprykę, bakłażana, cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę, aż warzywa zmiękną.
- Po upieczeniu papryki, bakłażana i cebuli zmiksować je w blenderze na gładką masę.
- Ajwar przelać do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
- Ajwar można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Domowy i aromatyczny ajwar - możemy przygotować go samodzielnie
Ajwar to aromatyczny i wyrazisty dodatek do wielu dań, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także zdrowymi składnikami. Jeśli chcesz przygotować własny ajwar w domu, oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem tego wyjątkowego sosu.
Pasta ajwar: Pyszny dip prosto z Bałkanów
Pasta ajwar to aromatyczna pasta z papryki i bakłażana, popularna w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Można ją wykorzystać jako dip, sos lub dodatek do mięs, ryb i warzyw. W tym artykule podamy przepis na pastę ajwar oraz kilka porad i pomysłów na jej podanie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl