Makaron z masłem i ziołami w misce
Canva.com

Domowy makaron z serem i masłem. Też to jadłaś w dzieciństwie u dziadków? Oto przepis

Nawet najprostszy i najzwyklejszy domowy obiad, wykonany z makaronu, masła i odrobiny żółtego sera, będzie lepszym i smaczniejszym wyborem od jakiegokolwiek gotowca z marketu. Wykonanie tak podstawowego posiłku zajmuje natomiast nie więcej niż dziesięć, góra piętnaście minut.
Reklama

Tak naprawdę cały czas poświęca się na gotowanie makaronu. Ten prosty przepis na obiad nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych, więc radzą sobie z nim nawet ci, którzy sami raczej nie gotują i miewają problemy z przyrządzeniem tostów francuskich lub usmażeniem zwykłej jajecznicy.

Jakie składniki na ekspresowy makaron z serem i masłem?

Na jedną solidną porcję obiadową należy użyć ok. 150 gramów makaronu. Osoby, które próbują raczej zdrowo się odżywiać i chętnie jadają produkty pełnoziarniste mogą sięgnąć po makaron żytni lub razowy, jednakże, jako że takie ciemne makarony zwykle dłużej się gotują, w przypadku gdy ma się naprawdę mało czasu, lepiej użyć zwykłego makaron jasnego, tyle że wykonanego z mąki durum, która ma w sobie więcej białka i zdrowego błonnika pokarmowego.

Reklama

Makaron ugotować normalnie według przepisu podanego na opakowaniu.

Jak zrobić pyszny makaron z serem i masłem?

W czasie gotowania pokroić pół białej cebuli w piórka i przysmażyć ją na niewielkiej ilości masła, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dorzucić kolejny solidny kawałek masła, wsypać ugotowany i przecedzony makaron oraz doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Teoretycznie taki podgrzany makaron z masłem nadawałby się już do zjedzenia, ale każdy wie, że jego tradycyjny smak uzyskuje się za sprawą dodatku sera. Może to być prawdziwy parmezan albo najzwyklejszy ser żółty.

Reklama

Ser należy dodać bezpośrednio na patelnię i gdy tylko zacznie się on rozpuszczać, wszystko wymieszać i całe danie przełożyć na talerz lub do miski.

Makaron z masłem i serem jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że zawsze warto przyrządzać go na świeżo. Nie da się ukryć, że wtedy będzie najsmaczniejszy. Wskutek podgrzania potrawa straci swój właściwy smak.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama