Dzisiaj Parilia, czyli Święto Rzymu. Robimy chrupiącą pizzę rzymską z szynką i rukolą
Do przeczytania w ok. 3 min.
Rzymskie święto urodzaju
Współcześnie święto Rzymu jest obchodzone coraz rzadziej. Dawniej jednak to święto ludowe, czyli Parilia odbywało się z wielką dbałością o szczegóły. Na wsiach mieszkańcy myli wszystkie owce, aby nie dosięgnęły ich żadne nieszczęścia.
Parilia jest także uważana za datę założenia miasta Rzym.
Warto wiedzieć, że podczas obchodów nikt nie mógł składać ofiary z krwi zwierząt, a także popiołów jagnięcia. W kuchniach gospodyń zawsze panował wyjątkowy zapach rozmarynu lub drzewa laurowego. Kobiety przygotowywały ciasto z prosa i mleka.
Pyszny przepis na pizzę rzymską
Jeśli jesteśmy fanami włoskiej kuchni, to dziś możemy także obchodzić to święto i wspólnie z rodziną przygotować pyszną, rzymską pizzę z ulubionymi dodatkami. My stawiamy na szynkę crudo oraz zieloną rukolę.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to warto podkreślić, że rzymska pizza stworzona jest na zakwasie z mąki 00 i jest bardzo cienka. Ulubione dodatki włochów to, m.in. szynka cotto, ser mozzarella, długo dojrzewające sery i wędliny, Salame Napoli oraz pomidorki cherry. Tradycyjna receptura na rzymską pizzę zawiera karczochy, czarne oliwki, a także sos z pomidorów - Pescatore.
Składniki, które potrzebujemy do przygotowania 2 pizz rzymskich dla 4-6 osób to:
- 225 g mąki włoskiej lub tortowej
- 150 g ciepłej wody
- 9 g drożdży świeżych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru
Do przygotowania sosu na pizzę potrzebujemy:
- 1.5 puszki pomidorów
- 1 łyżka cukru oraz soli
- 1 cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka mielonej papryki
- łyżka papryki ostrej
- szczypta oregano
Składniki na pizzę:
- 200 g szynku crudo
- 2 kulki mozzarelli
- oregano
- 200 g rukoli
Jak przygotować ciasto i sos na pizzę rzymską?
Ręcznie wyrabiane ciasto będzie o wiele lepsze od ciasta gotowego z supermarketu, dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie bazy do pysznej pizzy.
Na początku przygotowujemy zaczyn, czyli mieszamy wodę z pokruszonymi drożdżami oraz mąką i cukrem.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Do środka dodajemy zaczyn z drożdży i czekamy około 15 minut. Do wody w osobnej misce wrzucamy oliwę z oliwek. Następnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką ciasto. Ciasto będzie gotowe, jeśli masa będzie się odklejać od ścianek.
Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na części po 125 g każda. Formujemy ciasto w kulki i odkładamy aż do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Sos do rzymskiej pizzy wymaga od nas minimum 40 minut na odparowanie oraz podduszenie. Na małej patelni smażymy cebulę wraz z oliwą z oliwek. Po kilku minutach dodajemy paprykę mieloną - łagodną oraz ostrą. Dodajemy paprykę i całość smażymy, dopóki nie uzyskamy gładkiej pasty. Sos gotujemy przez 30-40 minut.