Pizza rzymska
Canva.com

Dzisiaj Parilia, czyli Święto Rzymu. Robimy chrupiącą pizzę rzymską z szynką i rukolą

W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy dziś Święto Rzymu, czyli Parilia. To czas, w którym rzymianie czczą boginię Pales - opiekunkę pasterzy. Dziś przygotujemy z tej okazji wyjątkową pizzę rzymską na cienkim cieście z aromatyczną szynką i rukolą.
Reklama

Rzymskie święto urodzaju

Pizza rzymska
Canva.com

Współcześnie święto Rzymu jest obchodzone coraz rzadziej. Dawniej jednak to święto ludowe, czyli Parilia odbywało się z wielką dbałością o szczegóły. Na wsiach mieszkańcy myli wszystkie owce, aby nie dosięgnęły ich żadne nieszczęścia.

Parilia jest także uważana za datę założenia miasta Rzym.

Reklama

Warto wiedzieć, że podczas obchodów nikt nie mógł składać ofiary z krwi zwierząt, a także popiołów jagnięcia. W kuchniach gospodyń zawsze panował wyjątkowy zapach rozmarynu lub drzewa laurowego. Kobiety przygotowywały ciasto z prosa i mleka.

Pyszny przepis na pizzę rzymską

Pizza rzymska
Canva.com

Jeśli jesteśmy fanami włoskiej kuchni, to dziś możemy także obchodzić to święto i wspólnie z rodziną przygotować pyszną, rzymską pizzę z ulubionymi dodatkami. My stawiamy na szynkę crudo oraz zieloną rukolę.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to warto podkreślić, że rzymska pizza stworzona jest na zakwasie z mąki 00 i jest bardzo cienka. Ulubione dodatki włochów to, m.in. szynka cotto, ser mozzarella, długo dojrzewające sery i wędliny, Salame Napoli oraz pomidorki cherry. Tradycyjna receptura na rzymską pizzę zawiera karczochy, czarne oliwki, a także sos z pomidorów - Pescatore.

Składniki, które potrzebujemy do przygotowania 2 pizz rzymskich dla 4-6 osób to:

  • 225 g mąki włoskiej lub tortowej
  • 150 g ciepłej wody
  • 9 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
Reklama

Do przygotowania sosu na pizzę potrzebujemy:

  • 1.5 puszki pomidorów
  • 1 łyżka cukru oraz soli
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka mielonej papryki
  • łyżka papryki ostrej
  • szczypta oregano

Składniki na pizzę:

  • 200 g szynku crudo
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano
  • 200 g rukoli

Jak przygotować ciasto i sos na pizzę rzymską?

domowa pizza z twarogu na drewnianej stolnicy
canva.com

Ręcznie wyrabiane ciasto będzie o wiele lepsze od ciasta gotowego z supermarketu, dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie bazy do pysznej pizzy.

Reklama

Na początku przygotowujemy zaczyn, czyli mieszamy wodę z pokruszonymi drożdżami oraz mąką i cukrem.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Do środka dodajemy zaczyn z drożdży i czekamy około 15 minut. Do wody w osobnej misce wrzucamy oliwę z oliwek. Następnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką ciasto. Ciasto będzie gotowe, jeśli masa będzie się odklejać od ścianek.

Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na części po 125 g każda. Formujemy ciasto w kulki i odkładamy aż do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Sos do rzymskiej pizzy wymaga od nas minimum 40 minut na odparowanie oraz podduszenie. Na małej patelni smażymy cebulę wraz z oliwą z oliwek. Po kilku minutach dodajemy paprykę mieloną - łagodną oraz ostrą. Dodajemy paprykę i całość smażymy, dopóki nie uzyskamy gładkiej pasty. Sos gotujemy przez 30-40 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama