Owsianka z truskawkami w niebieskiej miseczce.
Canva

Ekspresowa owsianka z truskawkami. Hit z Tik Toka! Zajadają się nią nawet celebrytki

Sezon na truskawki nie trwa niestety zbyt długo, dlatego zdecydowanie warto jak najlepiej go wykorzystać i już od połowy czerwca aż do końca lipca zajadać się tymi pysznymi czerwonymi owocami tak często, jak tylko się da. Stanowią one doskonały owocowy dodatek do wielu słodkich i zarazem całkiem dietetycznych dań.
Reklama

Owsianka z nasionami chia smakuje o niebo lepiej, gdy dorzuci się do niej chociażby niewielką porcję truskawek. Jak więc wykonać ten przepis, by się na nim nie zawieść?

Przygotowanie owsianki krok po kroku

Przygotowanie warto zacząć od obrania truskawek z szypułek, opłukania ich pod zimną bieżącą wodą i odsączenia z nadmiaru płynów na ręczniku papierowym. Jeżeli woli się mniejsze kawałki owoców w owsiance, można pokroić je na dowolnej wielkości kawałki, przesypać do oddzielnej miseczki i odstawić na potem. Teraz do rondelka bądź małego garnka wsypać 50 gramów płatków owsianych typu górskiego, dodać łyżkę nasion chia, dosłodzić do smaku erytrytolem bądź miodem (jeżeli nie liczy się kalorii) i zalać wszystko mlekiem albo mlekiem wymieszanym z niewielką ilością wody.

Reklama

Płatki gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta i płatki zaczną przywierać do dna naczynia, w trakcie gotowania zawsze można dolać do nich trochę mleka lub wody, aby uzyskać idealną konsystencję.

Z czym podawać owsiankę?

Gotową owsiankę z nasionami chia przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Aby posiłek był bardziej letni i orzeźwiający, warto dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego, na wierzchu umieścić przygotowane wcześniej owsianki, a całość posypać wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami, które wcześniej wystarczy rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub po prostu poprzez pokrojenie ich w mniejsze kawałki.

Reklama

Owsianka z truskawkami bardzo dobrze smakuje również z płynnym masłem orzechowym. Aby przygotować z niego lejącą się polewę, wystarczy połączyć je z niewielką ilością napoju roślinnego.

Posiłek można spożyć od razu lub przełożyć do pojemnika, zamknąć i schować na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu owsianka będzie przypominać lekko zamrożony deser, idealnie sprawdzający się podczas letnich i upalnych dni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama