Powidła ze śliwek w słoiku
Canva.com

Ekspresowe powidła ze śliwek bez mieszenia. Przepis dla leniwej żony idealny!

Jednym z najpopularniejszych przetworów są powidła ze śliwek, jednak przygotowanie ich często wymaga dużo czasu i wysiłku. Dlatego, jeśli nie lubisz pilnować przetworów, mamy dla Ciebie świetny przepis na powidła ze śliwek bez mieszania.
Reklama

Potrzebne składniki na powidła śliwkowe

  • 2 kg śliwek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić powidła ze śliwek?

  1. Umyj dokładnie śliwki i usuń pestki. Następnie umieść je w dużym garnku lub rondlu.
  2. Dodaj cukier, cynamon i sól do śliwek.
  3. Odstaw całość na kilka godzin lub na całą noc. W tym czasie śliwki powinny puścić sok i zmieszać się z pozostałymi składnikami.
  4. Po odstawieniu, zagotuj całość na dużym ogniu i gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
  5. Kiedy śliwki zaczną mięknąć i rozpadać się, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około godzinę lub dwie, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji powideł.
  6. Przełóż gotowe powidła do słoików i dokładnie zakręć. Możesz przechowywać je w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama