Dżem agrestowy w słoiczku
Canva.com

Ekspresowy przepis na dżem z agrestu. Świetny dodatek do naleśników

Dżem z agrestu to pyszna i orzeźwiająca konfitura, która doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Jego intensywny smak i kwasowość stanowią świetne uzupełnienie dla słodkich naleśników.
Reklama

Składniki:

  • 500 g agrestu
  • 400 g cukru
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Agrest należy dokładnie umyć, osuszyć i oczyszczone owoce zbierać do dużego garnka.
  2. Do garnka z agrestem dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby cukier równomiernie pokrył owoce.
  3. Następnie wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj go do garnka z agrestem i cukrem. Sok z cytryny nadaje dżemowi świeżości i pomaga w procesie zagęszczania.
  4. Włącz średnie ogrzewanie i podgrzewaj składniki w garnku. Cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
  5. Kiedy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. Podczas gotowania agrest puści sok, a całość zgęstnieje.
  6. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję (możesz sprawdzić, czy zgęstniał, kroplą dżemu na talerzyk, która powinna szybko się ściąć), wyłącz ogień.
  7. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do ostygnięcia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama