#Fit babka wielkanocna - nie musisz się martwić o dodatkowe kilogramy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak upiec babkę wielkanocną w wersji fit?
Przygotowanie pysznej dietetycznej babki rozpoczyna się od rozbicia czterech jajek w rozmiarze M i oddzielenia ich białek od żółtek. Białka należy przełożyć do jednej miski i ubić mikserem na sztywną pianę - taką, która po odwróceniu miski na drugą stronę nie zacznie opadać. Koniecznie trzeba dodać do nich jakiś słodzik, by ciasto było słodkie i smaczne. Najlepszy będzie ksylitol w ilości wynoszącej pięć łyżek, ale dla jeszcze mocniejszego zaoszczędzenia kalorii można użyć erytrytolu, który kalorii w ogóle nie ma.
Do białej powoli można zacząć dolewać żółtka. Trzeba to robić ostrożnie, ubijając masę na niskich obrotach i w jednym kierunku, by piana nie zdążyła nadmiernie opaść i nie straciła uzyskanej objętości. W oddzielnym naczyniu powinno się wymieszać wszystkie suche składniki, tzn.
dwie duże łyżki mąki kukurydzianej, dwie łyżki otrąb pszennych lub ewentualnie płatków owsianych zmielonych na proszek oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Dietetyczna babka wielkanocna na sam koniec zostanie dopełniona małym opakowaniem jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki można już ze sobą wymieszać i przejść do ich pieczenia.
Dodaj ten jeden składnik do babki!
Aby ciasto nabrało nieco ciekawszego wyglądu, a przy okazji zyskało na swoim smaku, do części masy można dosypać ze dwie łyżki naturalnego stuprocentowego kakao.
Przygotowaną masę można już wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo przelać do dowolnego naczynia, w którym zwykle piecze się podobne wypieki. Babka musi trafić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160 stopni C. Należy piec ją mniej więcej pół godziny, aż zrobi się aromatycznie zarumieniona.