Frittata z jajek
Canva.com

Wytrawne muffinki z jajkiem, czyli włoska frittata. Idealne danie na jesień!

Uwielbiacie muffiny na słono? Ta włoska potrawa z pewnością zachwyci wasze podniebienia! Na wakacjach w słonecznej Italii mieliśmy okazję je jeść praktycznie codziennie i to danie nigdy się nie nudzi!
Reklama

Składniki na jajeczne muffiny

Frittata z jajek
Canva.com

Frittata to nic innego jak danie z jajkiem. W formie pysznych, wytrawnych muffinek - frittata nie raz nas zaskoczyła. Wyjątkowy wygląd sprawia, że mamy ochotę zjeść wszystkie z talerza.

Frittata w formie małego placka muffinki jest dużo łatwiejsza także do odgrzania w domowym opiekaczu. Dziś przygotujemy pyszne włoskie danie w wersji warzywnej. To doskonała propozycja na zbliżającą się jesień - pyszne, zdrowe i kolorowe.

Reklama

Jak zrobić frittatę wytrawnie?

Do przygotowania 16 muffinek z jajek potrzebujemy:

  • 12 dużych jajek
  • 400 g sera feta
  • 200 ml mleka
  • 12 łyżek mrożonego groszku
  • mała czerwona papryka
  • morska sól i świeżo mielony pieprz
  • mała łyżeczka masła do wysmarowania formy
Frittata z jajek
Canva.com

Przygotowanie jajecznych muffinek we włoskim stylu jest bardzo proste. Na początku do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy sól oraz pieprz. Całość lekko roztrzepujemy widelcem. Dolewamy odrobinę mleka i mieszamy.

Foremkę do muffinek smarujemy masłem lub margaryną. Do każdego zagłębienia wsypujemy groszek, dodajemy ser feta i paprykę. Całość zalewamy jajeczną masą.

Frittatę we włoskim stylu à la muffiny pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 35 minut. Muffinki podajemy ze świeżymi ziołami i grillowanym chlebem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama