Gałązka geranium na tle nieba.
Canva

Geranium — właściwości prozdrowotne, zastosowanie, informacje o pielęgnacji

Delikatny cytrusowy zapach, liczne właściwości zdrowotne związane z występującymi w nim olejkami eterycznymi oraz nietypowe zastosowanie w kuchni. Geranium to niezwykle interesująca roślina, niegdyś bardzo popularna i często spotykana w wielu domach. Nie jest trudna w pielęgnacji, więc świetnie sprawdzi się do hodowania w domowym zaciszu.
Reklama

Co to jest geranium

Geranium nazywane jest inaczej anginką ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Roślina ta ma nieregularne, pokryte włoskami liście o lekko poszarpanym kształcie. Kiedy się ją trąci, wydziela bardzo charakterystyczny zapach, przypominający cytrusy. Jest wiecznie zielona.

Istnieje też inna odmiana geranium, tak zwana pelargonia pachnąca. Pełno na niej kwiatów. Jeśli chodzi o zapachy, które wydziela — ich gama jest niezwykle szeroka. Dominuje różano-cytrusowy, trafiają się jednak inne.

Gerania to rośliny długoletnie z rodziny bodziszkowatych. Rosną dość szybko, ale rzadko uzyskują więcej niż metr wysokości. Poza właściwościami leczniczymi i zastosowaniem w kuchni odstraszają też owady swoim zapachem.

Gałązka geranium na zielonym tle.
Canva

Jak pielęgnować geranium

Reklama

W Polsce w chłodniejszych okresach rośliny te muszą być hodowane w domu, nie byłyby w stanie przetrwać w ogrodach, czy na balkonach zimą. Sadzi się je w doniczce w nasłonecznionym miejscu. Latem mogą być wystawione na zewnątrz, trzeba jednak pamiętać, że nie są odporne na niskie temperatury i ich gwałtowne skoki.

Ziemia w doniczkach nie może być zbyt mokra, to doskonała roślina dla osób, które zapominają o podlewaniu swoich kwiatków. Najlepiej, żeby woda była pobierana z podstawki. Ziemia, w której zasadzi się geranium, powinna być uniwersalna. Warto od czasu do czasu nawozić te kwiaty.

Geranium — właściwości zdrowotne

Geranium w znacznym stopniu oczyszcza powietrze. Nadaje się również do inhalacji — ułatwia oczyszczenie i nawilżenie dróg oddechowych. Łagodzi stany zapalne.

Reklama

Istnieje nawet domowy sposób na wykorzystanie anginki, kiedy dopada ból ucha. Liście geranium dzięki zawartych w sobie olejkach eterycznych działają przeciwbólowo i zmniejszają obrzęk. Niektórzy uważają, że umieszczenie takiego zwiniętego w rulonik listka wewnątrz ucha to dobry sposób na walkę z jego zapaleniem.

Z anginki można robić okład na bolące stawy oraz napar do picia, które mogą pomóc zmniejszyć ciśnienie krwi.

Zmiażdżone liście geranium można stosować też miejscowo w celu zmniejszeniu świądu, po ukąszeniu owadów. Robi się z niego płukankę do gardła i na bolące zęby.

Bardzo dużo liści geranium na podłodze.
Canva

Olejek geraniowy

Świetnie sprawdza się do masażu i podczas inhalacji czy aromaterapii.
Reklama
Uspokaja, pozwala zredukować stres i się odprężyć. Dodaje się go do kąpieli lub do kosmetyków.

Geranium a kosmetyki

Geranium nadaje się do licznych zabiegów pielęgnacyjnych. Dobrze sprawdza się jako konserwant w kosmetykach. Jego olejki eteryczne doskonale nadają się do dezodorantów, kremów do ciała czy balsamów nadający im niesamowity, orzeźwiający zapach.

Jest odpowiedni do cery trądzikowej, z problemami — ma bowiem właściwości antybakteryjne i działa przeciwzapalnie.

Olejek z geranium to świetny kosmetyk do kąpieli — nadaje jej przyjemny zapach i sprawia, że pobyt w wannie, to prawdziwa aromaterapia.

Ze względu na wyjątkowy zapach geranium, stosuje się je do produkcji perfum.

Geranium — czy może szkodzić?

Roślina ta jest trująca dla kotów. Ludziom nie szkodzi, może jednak wywoływać uczulenie i podrażniać skórę.

Reklama

Dlatego pierwsze próby stosowania geranium na skórę lub w celach leczniczych, powinny być ostrożne.

Ciemnozielony liść na białym
Canva

Pelargonie pachnące — zastosowanie w kuchni

Aromatyczne zapachy tych kwiatów świetnie podkreślają smak różnych potraw, na przykład sałatek. Przepyszna jest też herbata z geranium. Można z powodzeniem stosować je przy pieczeniu lub dekorowaniu ciast, przyrządzaniu różnych konfitur, dżemów czy innych przetworów. Świetnie sprawdza się przy doprawianiu lemoniady.

Dawniej za pomocą pelargonii pachnącej aromatyzowano też cukier. Używa się też ich jako przyprawy do kiszonek, mięsa (pasztetów) czy ryb.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama