Camembert z grilla
Canva.com

Grillowa sałatka z camembertem w roli głównej. Ekspresowy przepis

Gościom, których zaprasza się samemu na imprezę, warto zaproponować coś więcej od przesypanych do misek chipsów, orzeszków i paluszków. Potrawy powinny zaspokajać także ten nieco większy głód, a ponadto stawać się źródłem przyjemnych doznać smakowych. Kolorowa i zdrowa sałatka z serem camembert może okazać się strzałem w dziesiątkę. Śmiało zjedzą ją nawet te osoby, które nie jadają mięsa, a także i te, które kojarzą sałatki z bezpłciową i mało apetyczną zieleniną.
Reklama

Jak zrobić sałatkę z camembertem?

Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od przesypania do dużej miski całego gotowego miksu sałat. Typ mieszanki może być dowolny, choć warto sięgnąć po tą z rukolą, która będzie mieć lekko ostrzejszy i dzięki temu ciekawszy, bardziej intensywny smak. Do sałatki dorzuca się porządną garść umytych i osuszonych pomidorków koktajlowych lub ewentualnie pomidorków truskawkowych - ważne, by były to pomidorki małe. Następnie dodaje się pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i małe opakowanie zielonych oliwek, płynnie przechodząc do przygotowywania najważniejszego składnika sałatki, czyli sera.

Sałatka na imprezę mimo wszystko powinna być w miarę treściwa, a tę treściwość zapewni jej ser camembert usmażony w lekkiej panierce. Jedną kostkę naturalnego sera należy pokroić na podobnej grubości plasterki, a następnie każdy z tych plasterków obtoczyć w pierwszej kolejności w jajku rozbełtanym z pieprzem, a następnie w bułce tartej i gotowe plasterki smażyć na średniej ilości lekko nagrzanego tłuszczu, oczywiście z obu stron.

Reklama

Chrupkie kawałki sera trafiają po ostygnięciu wprost do miski z sałatką. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, na tej samej patelni można podprażyć garść ziaren słonecznika i wymieszać te ziarna wraz z sałatką.

Sos do sałatki

Sama w sobie sałatka z serem camembert jest już całkiem smaczna, ale mimo wszystko jej smak przechodzi na wyższy poziom za sprawą dodania do niej pysznego soczystego sosu. Przygotowuje się go poprzez wmieszanie oliwy z oliwek, konfitury z żurawiny oraz dowolnych przypraw. Gotową sałatkę można też posypać jakimiś ziołami, czyli np. koperkiem, bazylią lub natką pietruszki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama