krem z orzechów nerkowca w brązowej misce obok orzeszków na bawełnianej ścierce
canva.com

Zaskakujący krem z orzechów nerkowca, czyli oryginalny deser

Krem z orzechów nerkowca jako smaczny i wyjątkowy deser? Jak najbardziej! Aksamitna masa z nerkowców nie dość, że jest świetnym zamiennikiem ciężkostrawnych kremów na bazie masła lub margaryny, to dostarcza również wielu cennych składników odżywczych. Zobacz jak zrobić orzechowy krem, którym zachwycisz nie tylko swoje kubki smakowe, ale także reszty domowników lub niezapowiedzianych gości!
Reklama

Przepis na orzechowy krem z nerkowców

Orzechy nerkowca mają naprawdę imponujące zastosowanie w kuchni, co już niejednokrotnie udowadnialiśmy na łamach naszego portalu. Doskonale nadają się do przygotowania past, napojów mlecznych, jak i wytrawnych dań z kuchni całego świata.

Mimo wszystko pochodzące z dalekiego kontynentu Ameryki Południowej nerkowce najlepiej sprawdzają się w stricte deserowych przepisach, czego niepodważalnym dowodem jest dzisiejsza propozycja, czyli przepis na krem z orzechów nerkowca.

Lista składników:
  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 g suszonych daktyli
gęsty krem z orzechów nerkowca w szklanej misce
canva.com

Krem z orzechów nerkowca krok po kroku

Reklama

Najważniejszym poza składnikami w tym przepisie jest oczywiście blender, który zamieni wszystkie składniki w delikatną masę. Poza tym sposób przygotowania nie powinien niczym zaskoczyć nawet największego amatora gotowania. Do dzieła!

  1. Orzeszki nerkowca zalej letnią wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 2). Podobnie potraktuj daktyle, lecz w ich przypadku musisz użyć wrzącej wody. Daktyle powinny moczyć się do momentu aż będą miękki, czyli ok. 15-20 minut
  2. Z namoczonych orzechów odlej wodę i przełóż je do blendera kielichowego
  3. Następnie dodaj resztę składników i wszystko dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy
Jeśli Twój krem z orzechów nerkowca jest zbyt rzadki, możesz dodać do kielicha blendera kilka dodatkowych orzechów, daktyli lub kokosowych wiórek.
Reklama
Z kolei w sytuacji, gdy będziesz chciała go rozrzedzić, dodaj odrobinę mleka kokosowego.

Krem z orzechów nerkowca – zastosowanie

Aksamitny krem na bazie orzechów nerkowca oraz daktyli z dodatkiem mleczka kokosowego sam w sobie idealnie nadaje się do podania jako deser. Możesz go także wykorzystać do przygotowania lodowego szejka dodają do blendera kilak gałek lodów o ulubionym smaku.

Krem z orzechów nerkowca to także ciekawy zamiennik dla dżemów i marmolad, którymi nadziewa się paczki, ciastka, czy też doskonałe francuskie croissant! A jeśli nie masz ochoty na kuchenne szaleństwa, to po prostu posmaruj nim kawałek drożdżowej chałki.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama