Pomysł na lunchbox: lekka zapiekanka makaronowa z serem i szynką
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej pożywnej zapiekanki potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500 g makaronu świderki,
- 400-425 g pieczarek,
- olej,
- 250 g wędzonej szynki,
- 265 g żółtego sera,
- 215 ml śmietanki 30%,
- 215 g passaty pomidorowej,
- 1 szalotka,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- sól,
- biały mielony pieprz,
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki masła;
- ponadto - świeża bazylia.
Jak zrobić pyszną zapiekankę makaronową?
Przygotowanie - makaron ugotujmy al dente według przepisu zawartego na opakowaniu.
Odcedźmy. Wcześniej oczyszczone pieczarki pokrójmy. Na patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju, dodajmy pieczarki. Smażmy około 5 minut, do odparowania płynu. Znów szynkę pokrójmy w kostkę. Ser zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Przygotujmy sos: do miski wlejmy śmietankę i passatę pomidorową, dodajmy obraną i drobno pokrojoną szalotkę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawmy solą, białym mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Całość wymieszajmy. Ugotowany makaron, podduszone pieczarki, pokrojoną szynkę, 150 g startego sera oraz sos przełóżmy do miski i wymieszajmy. Naczynie żaroodporne posmarujmy masłem i wyłóżmy mieszankę makaronową. Posypmy resztą startego sera. Pieczmy około 29-33 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem udekorujmy bazylią.