zapiekanka makaronowa z szynką w czerownym naczyniu
www.canva.com/

Pomysł na lunchbox: lekka zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Masz ochotę na szybkie danie, które możesz zabrać ze sobą do pracy? Zapiekanka makaronowa z szynka i serem jest ekspresowa i pyszna. to danie pokocha także cała Twoja rodzina.
Reklama

Do przygotowania tej pożywnej zapiekanki potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g makaronu świderki,
  • 400-425 g pieczarek,
  • olej,
  • 250 g wędzonej szynki,
  • 265 g żółtego sera,
  • 215 ml śmietanki 30%,
  • 215 g passaty pomidorowej,
  • 1 szalotka,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • sól,
  • biały mielony pieprz,
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki masła;
  • ponadto - świeża bazylia.

Jak zrobić pyszną zapiekankę makaronową?

Przygotowanie - makaron ugotujmy al dente według przepisu zawartego na opakowaniu.

Reklama

Odcedźmy. Wcześniej oczyszczone pieczarki pokrójmy. Na patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju, dodajmy pieczarki. Smażmy około 5 minut, do odparowania płynu. Znów szynkę pokrójmy w kostkę. Ser zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Przygotujmy sos: do miski wlejmy śmietankę i passatę pomidorową, dodajmy obraną i drobno pokrojoną szalotkę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawmy solą, białym mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Całość wymieszajmy. Ugotowany makaron, podduszone pieczarki, pokrojoną szynkę, 150 g startego sera oraz sos przełóżmy do miski i wymieszajmy. Naczynie żaroodporne posmarujmy masłem i wyłóżmy mieszankę makaronową. Posypmy resztą startego sera. Pieczmy około 29-33 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem udekorujmy bazylią.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama