jajka oraz jedno rozbite jajko w białej misce
canva.com

Jajka smażone w skorupkach. To nie żart! Są pyszne

Jajka są jednym z bardziej uniwersalnych i wielofunkcyjnych produktów spożywczych. Znakomicie wypadają w deserach, w słonych potrawach, a także w roli przystawki lub imprezowej potrawy. Tą ostatnią ich wersją są właśnie jajka faszerowane smażone, które zwykle przygotowuje się z myślą o świętach wielkanocnych.
Reklama

Jak przygotować pyszne jajka?

Przygotowując takie jajka, od razu warto je wykonać w większej porcji, na którą złoży się przynajmniej sześć całych jajek. Należy ugotować je na twardo, czyli gotować przez ok. 8-10 minut, uważając na to, by nie doprowadzić do pęknięcia ich skorupek, czyli gotując je na niewielkim ogniu i to zaczynając od zalania jajek zimną wodą, zamiast wrzucać je od razu na gorącą wodę. Gotowe jajka ostudzić pod bieżącym chłodnym strumieniem i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić je delikatnie na połówki, najlepiej z pomocą bardzo ostrego noża, a następnie bardzo delikatnie wydrążyć ze skorupek białko wraz z żółtkiem i przełożyć je do miski, by rozgnieść masę widelcem lub pokroić wszystko drobno na deseczce.

Czym przyprawić jajka w skorupkach?

Jajka smażone w skorupkach muszą zostać porządnie przyprawione. Masę przygotowaną z rozdrobnionego żółtka i białka należy przyprawić sporą ilością soli oraz pieprzu, dodając do niej również dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej (można je podgrzać w rondelku albo po prostu wcześniej wyciągnąć z lodówki) i solidną garść pokrojonej drobno cebuli dymki bądź szczypiorku.

Reklama

Farszem napełniać pozostawione skorupki jajek. Z wierzchu posypać je obficie bułką tartą, która pięknie się zapiecze i stworzy apetyczną skorupkę.

Jak piec jajka w skorupkach?

Patelnię ustawić na średnim ogniu i rozgrzać na niej ok. pół łyżeczki zwykłego masła lub masła klarowanego. Aby przygotować jajka faszerowane smażone, połówki z farszem należy kłaść na patelni od strony posypanej bułki tartej. Po paru minutach jajka można ściągnąć i wyłożyć na talerz, dekorując je przy pomocy liści rukoli albo z pomocą kiełków rzeżuchy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama