Sos chrzanowy do jajek
Canva.com

Dziadek Staszek tak robił pyszny sos do jajek na Wielkanoc. Chrzan to podstawa!

Sos z dodatkiem świeżego i samodzielnie utartego chrzanu będzie mieć taką naturalną przyjemną ostrość, dzięki której stanie się idealnym wyrazistym dodatkiem do ugotowanych na twardo jajek, wszelakich pieczonych i smażonych mięs, a nawet warzywnych sałatek podawanych na zimno.
Reklama

Składniki na sos chrzanowy

Przygotowuje się go z jogurtu, majonezu, chrzanu, jajek i przypraw. Przepis na sos chrzanowy jest prosty, choć to, co bywa w nim problematyczne, to sama obróbka chrzanu, którego tarcie bywa dość nieprzyjemną czynnością, zwłaszcza dla tych bardziej wrażliwych i delikatnych osób, które potrafią cierpieć już podczas krojenia cebuli.

Jak zrobić sos chrzanowy z przepisu dziadka?

Chrzan tarty i korzeń chrzanu
Canva.com

Na standardową porcję sosu chrzanowego potrzeba dwóch jajek w rozmiarze M. Należy ugotować je na twardo, obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach albo bardzo drobno pokroić i przerzucić do miski.

Reklama

Następnie do jajek dodać cztery łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub trzy łyżki jogurtu greckiego albo jogurtu typu skyr, trzy łyżki prawdziwego majonezu oraz kilka kropel soku z cytryny. Sos chrzanowy nie byłby sobą, gdyby nie dodatek chrzanu, dlatego pora przejść do najtrudniejszej części pracy, czyli do tarcia świeżego korzenia. To, ile chrzanu się użyje, zależy wyłącznie od osobistych preferencji. Niektórzy wolą, gdy jest go mniej, inni preferują natomiast mocno chrzanowe smaki. Zawsze bezpieczniej jednak rozpocząć robienie sosu od dodania mniejszej ilości chrzanu, bo w razie potrzeby zawsze można go będzie dołożyć, jeżeli sos okaże się za mało pikantny.

Reklama

Najważniejsze składniki trafiły już do miski, więc nie pozostaje nic innego, jak dodać do nich jeszcze trochę przypraw, które podbiją smak, czyli soli, pieprzu oraz ewentualnie odrobiny cukru. Niektórzy wyrabiają sos chrzanowy po prostu widelcem, ale łatwiej to zrobić przy użyciu blendera albo miksera. Masa powinna być jednak w miarę gładka. Sos nie powinien mieć też w sobie zbyt dużych kawałków jajka.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama