Jajko w boczku na białym talerzyku
Canva.com

Jak przyrządzić zapiekane jajka w boczku? To hit na Wielkanoc!

Nic tak dobrze nie łączy się z jajkami jak chrupiący wytopiony boczek - usmażony na patelni albo upieczony w piekarniku. Jeżeli masz ochotę na jakąś tłustą przekąskę albo szukasz fajnego pomysłu na imprezowe danie lub świąteczną wielkanocną potrawę, zapiekane jajka w boczku powinny przypaść Ci do gustu.
Reklama

Przygotowanie pieczarek

Kuchenną pracę rozpocznij od przygotowania pieczarek. Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek umyj, oczyść i wytrzyj na ręczniku papierowym. Pokrój je w bardzo drobną kosteczkę i to samo zrób z jedną małą cebulą (białą lub żółtą). Pieczarki z cebulą przysmaż na łyżce oliwy z oliwek. Po kilku minutach warzywa zaczną puszczać wodę, więc poczekaj do momentu, w którym ta woda całkowicie odparuje, cebula się zeszkli, a pieczarki pięknie przyrumienią.

Foremki i farsz

Do wykonania zapiekanych jajek w boczku potrzebujesz specjalnych foremek na babeczki. Wyłóż je na formę do pieczenia albo zwykłą blachę i nasmaruj porządnie masłem klarowanym lub oliwą z oliwek. Teraz w każdej takiej foremce na babeczkę umieść po jednym plasterku zwykłego boczku.

Reklama

Musisz dosłownie owinąć nim formę od środka, tak jak gdyby chciało się zakryć jej powierzchnię.

Spód i jajka

Jajko w boczku na kanapce
Canva.com
Spód do wytrawnych babeczek stwórz ze zwykłego pszennego chleba albo bułki ziemniaczanej. Wybranym pieczywem wyłóż formy babeczek, a bezpośrednio na chlebie lub bułce umieść po łyżce przygotowanego wcześniej farszu z pieczarek i zasyp go sporą ilością tartego żółtego sera. Teraz możesz już wbić po jednym jajku do każdej formy.
Reklama
Aby potrawa miała lepszy smak, dopraw ją ulubionymi dodatkami albo przynajmniej solą i pieprzem.

W jakiej temperaturze piec?

Zapiekane jajka w boczku umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piecz przez piętnaście minut. Po tym czasie białko powinno być już w pełni ścięte, ale oczywiście jego stan warto sprawdzić, by w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia - np. o kolejne pięć minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama