Jak ugotować jajka na twardo? Pamiętaj o jednej rzeczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak ugotować jajka na twardo - przepis
Aby ugotować idealne jajka na twardo, należy postępować zgodnie z poniższym przepisem:
- Przygotuj jajka - najlepiej te, które są świeże.
- Włóż jajka do garnka i zalej je zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
- Postaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 8-10 minut.
- Po upływie czasu, odcedź wodę i przepłucz jajka zimną wodą.
- Jajka na twardo są gotowe do podania.
Pamiętaj, że czas gotowania jajek na twardo może się różnić w zależności od wielkości jajek oraz mocy kuchenki.
Jak podawać jajka na twardo
Jajka na twardo można podawać na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest podanie ich na talerzu z solą i pieprzem. Można również pokroić je na pół i dodać do sałatki lub zrobić z nich kanapki. Jajka na twardo są również doskonałym składnikiem wielu dań, takich jak sałatki, zupy czy zapiekanki.
Porady dotyczące przygotowania jajek na twardo
- Wybieraj tylko świeże jajka, ponieważ starsze jajka są trudniejsze do obierania.
- Przed gotowaniem jajka należy wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej.
- Przepłukanie jajek zimną wodą po ugotowaniu ułatwia ich obieranie.
- Jeśli chcesz, aby żółtko było miękkie, gotuj jajka przez 6-7 minut.
Czy jajka na twardo gotować pod przykryciem?
Tak, jajka na twardo najlepiej gotować pod przykryciem. Dzięki temu skorupka będzie równomiernie ugotowana, a jajko nie będzie miało nieprzyjemnego szorstkiego powierzchniowego filmu.
Idealne jajka na twardo
Jajka na twardo to proste danie, które można przygotować w domu. Aby uzyskać idealne jajka na twardo, należy postępować zgodnie z powyższym przepisem oraz zastosować nasze porady. Jajka na twardo można podawać na wiele sposobów i są one doskonałym składnikiem wielu dań.